Docente en biologe Nicole Boom liet haar leerlingen van 4 vwo allerlei dierenfeitjes verzamelen. Met het oog op dierendag zette de redactie van het Mediahuis Nijmegen de meest opmerkelijke feitjes op een rij.

Door Mila, Audrey, Sam, Felice, Noëlle, Pleun en Annabel

Wist jij dat?

De mug het meest dodelijke dier ter wereld is?

De mug is een dier dat verschillende soorten ziektes kan opnemen en vervolgens makkelijk overbrengen op de mens, door middel van steken. Als gevolg van een muggensteek overlijden er ongeveer 1 miljoen mensen per jaar.

De Texaanse Padhagedis zijn vijand bloed in de ogen schiet?

De Texaanse padhagedis heeft een hele bijzondere manier van verdedigen. Hij kan een straal bloed uit zijn ogen laten komen vanuit een klein blaasje vlak onder zijn ogen. Zo’n straal bloed kan wel 30 centimeter of langer zijn. De padhagedis gebruikt dit om zijn vijanden mee af te schrikken.

De mier niet kan bewegen in de kou?

De mier kan niet bewegen in de kou en zou het dus zwaar hebben in onze lokalen momenteel waar vanwege Covid-19 alle ramen en deuren openstaan. Mieren kunnen trouwens ook 10 tot 50 keer hun eigen gewicht tillen en tellen de stappen die ze zetten (daar heeft mijn 50 jarige vader zijn stappenteller voor nodig)

Wimperbeestjes 0,1 mm groot zijn en dus onmogelijk met je blote oog te zien zijn?

Deze beestjes heten ook wel mijten, Demodex-mijten, en zitten overal. In je bed, in je kussen en zelfs in je wimpers. Huisdieren slepen deze diertjes overal mee naartoe en ze kunnen flink gaan irriteren, jeuk en pijn geven. Schrik niet…’s nachts lopen ze over je gezicht.

De Boskikker voor 70% bevriest in de winter?

Als de temperatuur tot het vriespunt daalt en de eerste ijskristallen gevormd worden op de huid van de boskikker komt er een speciaal eiwit vrij in het lichaam. Deze speciale eiwitten bevorderen de vorming van ijskristallen zodat de boskikker zijn eigen bevriezing kan regelen. Dat zou een leerling in een klaslokaal nu goed uitkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here