Leerlingen van 5 vwo namen deel aan een interactieve voorstelling van de Engelse theatergroep ‘Big wheel’ die in het teken stond van de opwarming van de aarde. Emma op het Veld zat in het publiek en doet verslag van haar bevindingen.

Door Emma op het Veld

Lagen kleding als symbool voor gassen en stoffen die de wereld opwarmen.

Het thema van het toneelstuk was de opwarming van de aarde en de gevolgen en mogelijke oplossingen. Het is een thema dat al vaak aan bod is gekomen gedurende de schoolcarrière van de meeste leerlingen en lijkt misschien op eerste oogopslag wat saai. De voordrager van het stuk wist door middel  humor en door het het publiek erbij te betrekken, het onderwerp heel interessant en vermakelijk te brengen. Het stuk werd voorgedragen door een Engelse acteur die met veel enthousiasme en plezier aan het toneelstuk begon. Gaandeweg maakte de acteur gebruik van verschillende attributen die van groot belang waren voor zijn act. In het toneelstuk liet hij bijvoorbeeld borden zien waarop verschillende milieuvervuilende stoffen en de effecten ervan op de aarde zichtbaar waren, waarna hij bij elke stof of gas een nieuwe laag kleding aantrok. Natuurlijk schetste de acteur hiermee een symbolisch beeld van zichzelf als de aarde en de lagen kleding als de gassen en stoffen die voor een opwarmende aarde zorgen. Het eindresultaat, om je een kleine voorstelling te geven, een volledig warm ingepakte Engels man met must, sjaal en al.

Het alarm ging ongepland ook daadwerkelijk af!

Helaas werd het amuserende toneelstuk halverwege onderbroken door de sirene van het brandalarm. Maar het kostuum van de acteur mocht dan wel niet het meest modieuze zijn, ingepakt in al zijn lagen kleding kon hij, in tegenstelling tot de zijn publiek, de kou buiten met gemak trotseren. Hoewel de acteur op leuke wijze enorm veel humor aan het toneelstuk heeft toegevoegd, was het duidelijk dat er achter deze komische man ook zeker een zeer intelligente man schuil ging. Iemand die ontzettend veel van het onderwerp af wist en er een grote passie voor had. Het was zijn bijkomende passie die de gehele act samenbracht tot een goede en leuke performance.

“We’ve all seen the light”…zelfs Trump

Door het plotseling afgaan van het brandalarm kreeg het publiek de snelle versie van de pubquiz en de afsluitende act, waarbij een aantal leerlingen een rol toegewezen kregen. Zo kreeg een ongelukkige leerling de rol van Trump een weer een andere leerling de rol van Greta Thunberg. Dit rollenspel eindigde op krachtige wijze waarbij iedereen, zelfs Trump, ‘het licht had gezien’. Hiermee werd natuurlijk verwezen naar het klimaatprobleem en het inzicht dat het nu daadwerkelijk tijd is om actie te ondernemen. Daarom werd het toneelstuk definitief beëindigd met het krachtige slotzin: “We’ve all seen the light”. En laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk het geval is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here