Door Guusje Hermans

Jaaa! Eindelijk is het dan zover, we mogen weer. Na ruim zes weken zomervakantie én de langdurige schoolsluiting, kijken we ernaar uit om dit schooljaar weer een min of meer normale start te maken. Voor 6 vwo begon het schooljaar afgelopen dinsdag met een bijzonder project voor CKV in samenwerking met ons eigen Mediahuis.

In september dit jaar viert het Canisius College haar 120ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan en in het kader van Open Monumentendag maken leerlingen filmpjes van het karakteristieke oude gebouw aan de Berg en Dalseweg 81. Aan de hand van een unieke rondleiding door het gebouw, dat voor deze gelegenheid eenmalig voor ons geopend is, nemen zij een kijkje in het Canisius College van ruim honderd jaar terug.

Will Tromp licht het boek van oud-Canisiaan Jos Joosten toe

Will Tromp, het leven op een internaat

Neerlandicus, tekstschrijver en oud-docent Will Tromp opent de dag met een beschrijving van het leven op het internaat. Niet alleen heeft Tromp als docent onderwezen op het Canisius College, maar hij heeft ook als een van de laatste generaties les gehad in het oude, monumentale gebouw. Vlak daarna, in 1970, fuseerde het Canisius College met het katholieke meisjesgymnasium Mater Dei en verhuisde naar ons huidige schoolgebouw aan de Berg en Dalseweg 207. Tromp begon zijn presentatie met foto’s uit 1918, het jaar van de Spaanse Griep. Dat deed hij natuurlijk niet voor niets. De indrukwekkend geschoten beelden van jongens die matrassen tillen of een aula die is omgebouwd tot ziekenzaal, doen denken aan de huidige pandemie. Nu, ruim 100 jaar later, waart er weer een virus rond dat snel om zich heen grijpt en ook nu helaas levens eist.

Canisius College, één van de mooiste gebouwen van Nijmegen

Oud-conrector René Heijnen ontvangt de leerlingen bij de hoofdingang

Nadat foto’s waren bekeken en onze gast zijn verhaal afsloot, was het tijd om met de opdracht te beginnen: een filmpje maken. Dat filmen gebeurde zowel in het huidige Canisius gebouw als in het oude, monumentale gebouw. Kom je uit Nijmegen? Of fiets je regelmatig vanuit school naar de stad? Dan weet je vast om welk gebouw het gaat! De in oranjerode baksteen opgetrokken hoofdvleugel uit 1898-1900 is bewaard gebleven en als je even je ogen sluit, voel je de prestige die het gebouw voorheen uitstraalde. Bij binnenkomst valt meteen op hoe groot het gebouw eigenlijk is. Veel authentieke elementen zijn bewaard gebleven zoals raampartijen, deurbogen en steunbalken. Overal waar je kijkt zie je wel iets bijzonders, van een oude kluis tot aan handgeschreven namen, jaartallen en tekeningen op de muur. De goed oplettende leerling heeft mogelijk ook de naam van oud d’66 voorman Hans van Mierlo gespot, op het plafond. Wandelend door het gebouw bewonderen we de monumentale hal, de eetzaal en de congregatiekapel.

Waar je ook komt, overal voel je de adem van de geschiedenis

De indrukwekkende bibliotheek

Hoe kan het ook anders in een gebouw dat al bijna 120 jaar lang bestaat! Een plek waar lief en leed is gedeeld, bloed, zweet en tranen hebben gevloeid en wijsheid door moeizaam verworven kennis is verkregen. Wil je nu echt je ogen uitkijken? Dan zou je eigenlijk een kijkje moeten nemen in de bibliotheek. Die is prachtig! Volgens kenners zelfs één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Er zijn heel veel nissen met oude boeken en trappen om bij de bovenste planken te komen. Volgens de leerlingen van 6 vwo een ware Harry Potter setting.

Woensdag leveren de leerlingen hun eindproduct in. Een deskundige jury beoordeelt de werkstukken en de mooiste filmpjes worden geplaatst op de site van het Mediahuis. Goed in de gaten houden dus! De twee beste filmpjes komen overigens ook op de site voor Open Monumentendag van de Gemeente Nijmegen te staan. Na dit indrukwekkende bezoek aan het oude Canisius College was een gezamenlijke lunch in ons eigen gebouw op nummer 207 een hele fijne afsluiting van deze mooie dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here