Door Isa Mylanus

Ieder jaar werken de derdeklassers van het Canisius College hard aan het Money-Makers project. Hier leren ze hun eigen bedrijfjes op te zetten en is het doel om zoveel mogelijk winst op te halen. Deze winst gaat ieder jaar naar een ander goed doel dat uitgekozen wordt door Actie Adoptie. Dit jaar gaan de opbrengsten naar stichting Kupika, die is opgericht door oud-Canisius docent Jon Heuts. Hij verkoopt Wonderbags in Uganda. In dit interview licht Jon toe wat hij precies in Uganda doet, en waar het opgebrachte geld nou precies naartoe gaat. 

Hoi Jon, stel je even kort voor.
Hoi! Ik ben Jon Heuts en ik ben 27 jaar. Ik ben van oorsprong docent aardrijkskunde en ik heb vorig jaar de stichting Kupika opgericht. Stichting Kupika is een organisatie die ‘wonderbags’ koopt, en die vervolgens voor een veel lagere prijs verkoopt aan de armste delen van Afrika. 

Je hebt het over ‘wonderbags’. Wat zijn dit precies?
Een wonderbag is eigenlijk een soort hele dikke tas gevuld met isolatiemateriaal. De bedoeling van een wonderbag is dat je er een verhitte pan instopt, en dan dicht doet. Hierdoor blijft de pan heel erg heet waardoor het eten door blijft garen zonder hulp van een vuurtje. Je hebt hierdoor dus veel minder hout nodig om eten te maken. 

Waarom vind je wonderbags verkopen in Afrika zo’n belangrijk doel?
Het doel zit hem hier in het middel. Door een wonderbag te gebruiken, gebruik je veel minder brandhout. Dit betekent enerzijds dat er veel minder bomen gekapt hoeven te worden, wat goed is voor het milieu. Anderzijds betekent dit ook dat je als Afrikaanse vrouw veel minder lang boven de rook hoeft te staan. Dit laatste heeft weer twee extra voordelen, namelijk dat de vrouwen minder rook inademen waardoor gezondheidsproblemen voorkomen worden, en dat ze in plaats van vier uur lang koken ze nu maar twee uur lang hoeven te koken. Hierdoor hebben ze twee uur in de dag erbij om andere dingen te doen. 

Je hebt het steeds over vrouwen. Koken er alleen vrouwen in Uganda?
Ja. Zo simpel is het eigenlijk. Als vrouw is het jouw taak om te koken, en koken is daar gewoon echt vier uur lang boven een rokende pot staan, in de bonen roeren en rook inademen. Je moet ook nog bedenken dat dit niet alleen om de vrouwen gaat maar ook om de kinderen op hun rug. Door de wonderbag krijgen de vrouwen de kans om ook nog wat anders te beginnen met de tijd die ze overhouden. Armoede is vaak een cirkel waar mensen in blijven hangen, maar door net die paar uur op een dag extra krijgen vrouwen dat eerste zetje om uit deze cirkel te stappen en door te groeien.

Je bent dus van oorsprong docent aardrijkskunde, hoe ben je bij wonderbags terecht gekomen?
Ik heb les gegeven hier op het Canisius College, en vervolgens ben ik twee jaar gaan werken in Eindhoven. In Eindhoven ontmoette ik een Engelsman die eigenlijk precies hetzelfde doet als ik nu doe. Hij kocht wonderbags in Zuid-Afrika en hij verkocht ze weer goedkoper aan een veel armer deel in Afrika. Ik ben toen een keer met hem mee geweest op reis en dat heeft me zo geïnspireerd dat ik eigenlijk meteen wist dat ik dit ook moest gaan doen. Ik wist van mezelf dat ik kennis had over Uganda, dus besloot om mijn organisatie daar op te zetten. Ik ben toen naar Uganda gegaan en ben begonnen. Ik heb nu drie afzetplekken waar ik mijn wonderbags verkoop en levens verander. 

Waarom inspireerde je dit zo?
Kijk, je kan heel moeilijk een echte impact maken op iemands leven. Je kan heel makkelijk naar een weeshuis gaan en daar even helpen, maar zodra je weer weggaat is dat weeshuis even arm als eerst. Wat voor een impact maak je dan eigenlijk echt? Als ik een wonderbag geef aan een arme vrouw en ik ga vervolgens weg, blijft die impact er. Je verandert niet alleen het leven van de vrouw, maar van haar hele gezin. De wonderbag blijft zijn werk doen en zo maak je echt een verandering in iemand leven. Je maakt iemands leven echt een stukje gemakkelijker en fijner. Dat is echt mijn grootste drijfveer om dit te blijven doen.

Jij bent dit jaar de ontvanger van het Money-Makers geld. Wat ga je nu doen met dit geld?
Er zit een fabriek in Kampala, de hoofdstad van Uganda, waar de wonderbags worden gemaakt. Dit bedrijf verkoopt de wonderbags voor 15 euro aan mij. Wat ik met jullie geld ga doen is simpelweg een paar wonderbags kopen en deze verkopen in de armste gebieden van Afrika. De mensen hier hebben geen 15 euro, dus ik maak de wonderbags dan bijvoorbeeld 3 of 4 euro. Hierdoor hebben écht de allerarmste mensen ook een kans om zo’n wonderbag te kopen. Jullie geld wordt dus gebruikt om de tassen te kopen, en om workshops te geven in de gebieden waar we ze verkopen om te laten zien hoe je ze moet gebruiken. 

Nog een korte vraag aan Actie Adoptie: jullie hebben dus de keuze gemaakt voor dit goede doel. Waarom?
Wij vinden stichting Kupika een heel mooi doel omdat je een echte impact maakt op het leven van deze mensen. Dit doel is niet voor maar één ding goed, maar het raakt heel veel vlakken. Het zorgt voor minder ontbossing, het zorgt voor een betere gezondheid en meer vrije tijd voor de vrouwen en het zorgt voor een kans om de vicieuze armoede-cirkel te doorbreken. Zo’n tas lijkt misschien iets heel kleins en onbenulligs, maar de impact is enorm. 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here