Het Canisius College viel de eer te beurt deel te nemen aan een debatconcours in Lissabon. Felice, Jane en Vos vertrokken onder de bezielende leiding van docenten Nederlands Jan van Deutekom en Bram Rongen in de meivakantie naar het zonnige Lissabon op uitnodiging van ECNAIS, een organisatie die o.a. ten doel heeft de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te bevorderen. Debatteren is een van de middelen die hiertoe wordt ingezet. En laat dat maar over aan de leerlingen van het Canisius College.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=YeXHYo1UjCY&feature=youtu.be
Door redactie Mediahuis Nijmegen
Meer dan alleen pittige stellingen
Ga er maar aanstaan: een debat in het Engels over onderwerpen als ‘een gemeenschappelijk immigratiebeleid in Europa’ of ‘het leven in een post-truth maatschappij’ waarbij het Engels van de sterke tegenstanders uit Spanje, Bulgarije en Polen toch net even anders klinkt dan het Engels dat je op school leert. Maar het gaat om meer dan alleen het debatconcours. “Het doel is vriendschap sluiten met mensen die verschillend denken, leven en geloven”, zoals ECNAIS voorzitter Rodrigo Melo het zo treffend verwoordt. En het is juist deze emotie die de leerlingen van het Canisius College meenemen naar huis. De goede sfeer onderling, de leerzame ontmoetingen en de respectvolle omgang met elkaar zijn ervaringen die je geest verruimen.
Nederlandse vrijheden
Jongeren uit andere landen ontmoeten maakt je bewust van het leven dat je zelf soms zo vanzelfsprekend leidt en dan ontdek je dat het er niet overal hetzelfde aan toegaat als in Nederland. Zo blijkt dat de leerlingenraad waarbij leerlingen betrokken worden bij allerlei onderwijskundige onderwerpen in veel Europese landen ondenkbaar is en constateert Felice dat er zelfs nog meisjesscholen zijn. In een interview in het onderwijsmagazine De VSB uit deelnemer Vos zijn verbazing over de vrijheden die Nederlandse leerlingen hebben ten opzichte van vele andere Europese leerlingen en dat leerlingen “hier meer zichzelf kunnen zijn en meer kansen krijgen”.
Echte sfeermakers
Na de debatten samen de stad ingaan, docenten en leerlingen met elkaar in contact en open staan voor de ander. Dat alles maakt de reis meer dan de moeite waard. Ook voor docent Van Deutekom die na zijn meivakantie voldaan en enthousiast in de schoolgangen vertelt over de fantastische dagen met ‘zijn debatclub’: “Ik ben zo trots op de leerlingen van onze school. De manier waarop zij omgaan met elkaar en met anderen, de contacten die zij legden en dan waren zij ook nog eens de echte sfeermakers tijdens de laatste avond”. Dat laatste beaamt Vos volmondig “het laatste diner waarbij alle landen een lied zongen, dat vergeet ik nooit meer”.
Volgend jaar weer
Deelname aan het ‘ECNAIS Student Debate Event and Conference’ staat ook volgend jaar op het wensenlijstje van de debatclub. Maar met de kennis van nu zal de aanpak worden aangepast. Meer gericht op de parlementaire debatvorm en minder de vorm van het Lagerhuisdebat zoals gangbaar is op de meeste Nederlandse scholen. Kortom, het Canisius College gaat de winkans vergroten maar meedoen blijft op nummer 1 staan!