Gelukkig staan de deuren van de school weer open om de leerlingen in levende lijve te ontvangen. Ook de ‘digitale deuren’ van het Canisius College staan open met een bijzonder doel. Docent geschiedenis Dennis Ratering nodigde een klas Vietnamese leerlingen uit in gesprek te gaan met hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Het werd een bijzondere ontmoeting.

Door Dennis Ratering

Tijdens een online sessie van “The World at School” ontmoetten 5 havo leerlingen hun leeftijdsgenoten in een stad 100 kilometer ten noorden van Hanoi in Vietnam. Het doel was een samenwerking tot stand te brengen waarbij de leerlingen elkaar lokale geschiedenisverhalen gaan vertellen in zogeheten visual stories. Verhalen over Nijmegenaren en hun leven van de afgelopen 200 jaar op en rondom de Waal. Maar ook thema’s als de Prins Hendrikkazerne of hoe er wordt omgegaan met het industrieel erfgoed in Nijmegen komen aan bod. En vanuit Vietnam gaan vergelijkbare verhalen komen.

De eerste positieve ervaringen smaken naar meer. Internationalisering van achter de laptop als gevolg van alle wereldwijde Zoom, Teams en Skype-ervaringen, werd op deze wijze makkelijker dan ooit. En de digitale deuren blijven nog even openstaan want voor het project  In Europa at School gaan leerlingen van 4 havo samenwerken met een school in Duitsland waarvoor achter de schermen al heel hard gewerkt is. Ook de leerlingen van 3 havo gaan in gesprek met hun Duitse leeftijdsgenoten om samen het thema `Slachtoffers van het nationaalsocialisme’ te bespreken en in een project uit te voeren.

Jongeren laten groeien en zich laten ontwikkelen in een wereld die globaliseert met als inzet de eigen lokale gemeenschap is zeer waardevol. Samen met klasgenoten een buitenlandse reis kunnen maken blijft in veel opzichten interessant en leerzaam maar op deze wijze niet noodzakelijk om een andere cultuur te leren kennen.

De wereld is ons klaslokaal waarvan de deuren nooit dichtgaan. De digitale leergemeenschap biedt veel nieuwe kansen voor betekenisvol onderwijs.

The World at School is mede vorm gegeven door het Center for Sustainable Development Studies (CSDS), een Vietnamese organisatie die duurzame relaties stimuleert en nadruk legt op de ontwikkeling van wereldburger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here