In de traditie van Paarse vrijdag plaatst het Mediahuis een interview met een docent die op enigerlei wijze betrokken is bij deze actiedag. Deze keer zocht Fine Paulis docent wiskunde Miek Altorf op die zich al vanaf het begin sterk heeft gemaakt voor de GSA op het Canisius College. GSA stond toen nog voor ‘gay-straight-alliance’ maar staat inmiddels voor´Gender & Sexuality Alliance’. Door de tijd heen is er een en ander veranderd en niet alles was vanaf het begin even makkelijk en even vanzelfsprekend. Miek is doorgegaan met het werk dat verricht moest worden. Hoe en waarom, dat besprak zij met Fine in onderstaand interview.

Van te voren hebben we afgesproken dat er zij/haar pronouns worden gebruikt voor dit interview

Door Fine Paulis

Aan de wieg van de GSA op het Canisius College

Ik denk dat het een jaar of 8 geleden is dat er via de directie is besloten om een gsa te maken voor de school. Ik werd door de school gevraagd om eraan mee te werken. Het was een klein groepje leerlingen en daar bleef het bij. In het begin kwam het niet echt van de grond. Er waren wel wat mensen die zich er hard voor wilden maken, maar het bleef moeizaam. Op een gegeven moment kostte het me toch teveel energie om er mee door te blijven gaan en heb ik moeten aangeven dat ik er mee ging stoppen. Ik ben er niet heel erg goed in om zeggen: ik stop er mee. En het is ook belangrijk. Ik wilde niet weggooien wat er al was gewonnen, maar ik moest ook voor mezelf kiezen. Gelukkig hebben anderen het toen opgepakt en ineens kwam het van de grond.

Het belang van gehoord en gezien worden

Ik vond het ook altijd lastig omdat ik ook voor mijn eigen parochie aan het preken was en daar voelde ik me heel bezwaard over. Dat zegt misschien ook wel wat. Desondanks kan het hebben van een gsa op een school voor mensen heel belangrijk zijn. Ik denk dat hier en daar leerlingen zich toch gezien en gehoord hebben gevoeld, ook al hebben ze dat misschien niet altijd gezegd. Het is voor leerlingen ook belangrijk dat je weet dat je oké bent. Zeker in die tijd was dat ook wel minder. En daar heb ik het eigenlijk voor gedaan.

Het gaat nu een stuk beter met de gsa. Dat is echt fantastisch om te zien, dat is echt heel gaaf. En als je het gevoel hebt dat je daaraan mee wilt werken, dan meld je gewoon aan. Ik denk dat je in een warm bad komt. Het kan misschien wat spannend zijn in het begin maar het kan goed zijn om het tóch te doen. Je leert gelijk een hele leuke club mensen kennen.

Je eigen pad naar je sexualiteit

Doe alles op je eigen tempo! Niemand verplicht je uit de kast te komen. Coming out dag is niet een dag waarop je uit de kast móét komen. Het gaat erover om gezien te worden. En om te laten zien dat het een veilige plek is. Het is geen verplichting om uit de kast te komen. Maar ga vooral niet in je eentje zitten worstelen. Er zijn altijd wel mensen die naar je willen luisteren en aan wie je goede steun kan hebben. Iedereen heeft zijn eigen pad, het is vaak ook geen gemakkelijk pad.

Ik heb een boek gelezen van Splinter Chabot. Iemand die uit een warm gezin komt, homosexualiteit is er geen enkel probleem. En toch worstelt hij daar jaren mee. En misschien gaat dat wel vaker zo. Het kan toch moeilijk zijn om bij een minderheid te horen. Dat voelt toch altijd minder veilig dan bij de meerderheid horen. Dat boek heeft wel indruk op mij gemaakt. Dat alles eromheen zo goed geregeld kan zijn en het toch een moeilijk pad kan zijn.

Ga vooral het gesprek erover aan

Het is belangrijk om altijd een open en eerlijk gesprek te kunnen hebben over gender en seksualiteit. Op de dag tegen pesten hadden we bijvoorbeeld een filmpje wat ik niet aan de klas wilde laten zien. Ik heb toen aan de klas uitgelegd waarom ik het niet wilde laten zien, omdat het zo dichtbij kwam. En toen had ik daarmee ik juist het gesprek erover geopend. Praat vooral ook met elkaar en ook ik sta altijd open voor een gesprek. Als je denkt dat ik iets kan toevoegen, dan wil ik dat graag doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here