Al bijna 25 jaar maken leerlingen in hun examenjaar een Profielwerkstuk. Een omvangrijk werkstuk waarvan het onderwerp past bij het gekozen profiel. Bij het project staat samenwerken en onderzoeken centraal en doe je uiteindelijk schriftelijk en mondeling verslag van je bevindingen.

En dan is het zover en mag je voor een grote groep geïnteresseerden jouw Meesterproef presenteren. In voorbereiding op deze presentatie die dit jaar online plaatsvindt, schreef Jochem Mientjes een korte inleiding waarin hij een indrukwekkende lijst van geïnterviewde muzikale mensen noemt die allen hun best doen om in deze tijd het hoofd boven water te houden.

Door Jochem Mientjes

Hoe ‘creatievelingen’ de Coronacrisis overleven

Mijn naam is Jochem Mientjes en samen met Nino van Zanen, mijn PWS-partner, heb ik een profielwerkstuk gemaakt over hoe ‘creatievelingen’ de coronacrisis ervaren en overleven. Daarvoor hebben wij meerdere personen uit de creatieve sector geïnterviewd om zo op deze vraag antwoord te kunnen krijgen. Uit deze interviews hebben wij kunnen concluderen dat veel van hen inkomensverlies hebben geleden door de maatregelen die zijn genomen zoals publiek dat nu niet meer live kan kijken naar jouw kunst.

Kiezen voor een studie met of zonder baanzekerheid?

Ook hebben we kunnen concluderen dat alle geïnterviewden zijn overgestapt naar een online methode om door te kunnen gaan maar dan op afstand. Daarnaast hadden sommige kunstenaars een tweede baan waar ze op konden terugvallen. Op onze vraag of het verstandig is om te kijken naar en te kiezen voor studies waaruit banen komen die zekerheid bieden kwamen verschillende antwoorden. De ene helft van de mensen vertelde ons dat je moet doen wat je wilt en niet alleen voor zekerheid moet gaan terwijl de andere helft aangaf wel degelijk voor zekerheid te kiezen zelfs in de onzekere creatieve sector. Voorlopig hebben al onze creatieve geïnterviewden de coronacrisis overleefd en wij hopen dat dit natuurlijk zo blijft!

De creatievelingen

Bij het maken van een Profielwerkstuk is het onnoemelijk belangrijk input te krijgen voor het onderzoek. Daarom willen wij graag op deze site de mensen noemen die hieraan meegeholpen hebben en de tijd en energie hadden om door ons geïnterviewd te worden.

Anneke van Giersbergen http://www.annekevangiersbergen.com/
Kees Boerboom http://www.vocalstudio.nl/pg-24472-7-40060/pagina/kees_-_zangcoach_zangdocente_zangeres.html
Dave Foster http://davefosterband.com/
Steve Rotheryhttps://steverothery.com/
Sjoerd van Cappelleveen https://bovensteknoopjeopen.nl/

Sander Evers (drummer)
Leander Zimmerman (theaterdocent)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here