Zo’n dag zou er eigenlijk niet hoeven zijn. “Doe eens vriendelijk” zou toch een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Maar helaas in een tijd waar we alles maar mogen zeggen, kiezen we niet automatisch voor de positieve woorden. Scheldkanonnades op online forums, negatieve reacties op die ene foto op Instagram of gewoon een onaardige opmerking op straat. Vriendelijk zijn is een keuze en als je er eenmaal voor hebt gekozen gaat er een wereld van geluk voor je open. Kersverse verslaggever bij het Mediahuis Daan Hendriks helpt je een handje met positieve tips.

Daan Hendriks

We leven tegenwoordig in een wereld waar complimenten niet meer veel voorkomen. In een wereld waar we eigenlijk te druk zijn met onszelf en niet meer op anderen focussen. In een wereld waar we veel te veel geven om likes en hartjes op social media. Maar daar wilde Will Glennon een verschil in maken.

De wereld tot een leukere plek maken

De ‘Internationale Doe Vriendelijk Dag’ wordt elk jaar gevierd op 17 februari. Ook al weten niet veel mensen dat maar deze dag bestaat al 28 jaar. Het idee werd als eerste bedacht door Will Glennon in 1995. Het idee van het feest was om de wereld een leukere en betere plek te maken door eens meer naar elkaar om te kijken en wat meer complimenten te geven, of iets aardigs te doen voor je medemens. als je dit nu leest en denkt “hé dit lijkt mij wel leuk om aan mee te doen, maar ik weet niks om te doen” heb ik hier een paar ideeën voor je opgeschreven.

Geef een compliment aan een vreemde

Je hoort misschien niet vaak een compliment van iemand die je kent maar al helemaal niet van iemand die je niet kent. Dus ik weet zeker dat je iemand helemaal zou verrassen als je iets leuks tegen hem of haar zegt. Het hoeft niet groot te zijn maar al zie je iemand met een leuke jas ziet zeg het tegen hem, laat iemand je voor in het verkeer terwijl hij voorrang heeft bedank hem.

Doe een klusje voor je ouders

Je herkent vast wel dat je soms thuis zit en dat je ouders vragen of je de hond wil uitlaten of de afwas wil doen maar dat je daar eigenlijk geen zin in hebt. Doe het eens gewoon uit het niets en laat een keer de hond uit zonder vragen. Zet alles klaar voordat je gaat avondeten, stofzuig de woonkamer. Ik weet zeker dat je ouders daar blij van worden.

Doneer Eten

Wil je helemaal extreem gaan doneer eten aan de voedselbank. Het hoeft natuurlijk niet perse nieuw/vers eten te zijn het kan ook iets zijn wat je thuis nog hebt liggen maar toch niet gaat eten maar zorg natuurlijk wel dat het niet over de datum is en nog goed is om te eten.

Conclusie, vriendelijk zijn is een van de belangrijkste dingen die je kan doen en deze dag is natuurlijk niet bedacht om het alleen vandaag te doen. Dus kijk wat meer om naar anderen, geef elkaar een complimentje, doe iets aardigs en zo zorgen we er samen voor de wereld een betere plek te maken.

1 REACTIE

  1. Compliment voor je eerste artikel. Wat een origineel onderwerp. Want inderdaad, Nederlanders staan erom bekend dat ze geen blad voor de mond nemen. En dat heeft veel positieve kanten. Maar we hebben kennelijk moeite om het positieve te benoemen. En dat is jammer. Op het Canisius College valt mij overigens vaak juist de positieve sfeer op: leerlingen groeten terug als ik hen groet en vandaag hebben al vier leerlingen tegen me gezegd: fijne vakantie. Daar word ik blij van.
    Advies om de wereld een leukere plek te maken: trek vandaag eens een glimlach aan. Die staat iedereen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here