School combineren met topsport? Dat is mogelijk ook als je niet op een Topsport Talentschool zit, bewijst Lynn Mostert uit 4 vwo die onlangs Nederlands kampioen gewichtheffen werd. Troste zus en verslaggeefster bij het Mediahuis Floort Mostert vroeg haar de gewichtheffen riem van het lijf.

Door Floor Mostert

Grootste doel: mijn records verbreken

Toen ik negen was startte ik met gewichtheffen. Dat is een technische krachtsport waarbij je een halter van de grond tot boven je hoofd optilt. Hierbij is veel kracht nodig, want dit kan oplopen tot meer dan 200 kilogram! Daar ben ik nu al 6,5 jaar mee bezig. Ik vond het toen al heel erg leuk, omdat je jezelf de hele tijd uitdaagt en je nieuwe dingen kan leren, doelen stellen en doelen halen. Mijn grootste doel is mijn records breken en meer internationale wedstrijden doen, zoals het Europees kampioenschap en als het verder nog goed uitpakt en ik het nog leuk vindt misschien het Wereldkampioenschap? Ik ben een paar maanden geleden ook Nederlands kampioen gewichtheffen geworden.

Wat is er belangrijk als het om gewichtheffen gaat?

Als eerste: regelmatig trainen. Dit lukt met een goede coach. Goede coaching is heel erg belangrijk. Ik train nu vijf keer in de week en dan tussen de drie en vier uur per dag. Daarom heb je ook goede nachtrust nodig. Je spieren moeten namelijk goed kunnen herstellen. Daarvoor heb je veel energie nodig. En daarvoor heb je dan weer goede voeding nodig. Ik ben vegetariër en heb dus nog nooit vlees gegeten. Het is dus extra belangrijk dat ik genoeg en voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Om die reden drink ik vaak eiwitshakes en eet ik veel, anders heb ik te weinig energie.

Goed plannen is het toverwoord

Veel mensen denken dat je bijna geen tijd hebt als topsporter. Dat klopt natuurlijk voor een groot deel, want als je dit ook nog moet combineren met werk, school, leuke dingen en andere belangrijke dingen, heb je best weinig tijd over. Daarom is het heel erg belangrijk dat je goed kan plannen. Dan weet je wat je wanneer kan doen en wanneer je kan rusten. Wat ik zou willen doen als ik niet meer zou gewichtheffen? Dan zou ik misschien gaan voetballen. Dit heb ik een paar jaar geleden ook gedaan en dat vond ik echt heel erg leuk! Maar, het lijkt me ook heel erg leuk om nieuwe dingen te proberen, dus ik sta voor veel dingen open.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here