Na weer een teleurstelling, de komst van de Nationale Opera naar het Canisius College moest worden uitgesteld, vroeg het Mediahuis ckv-docente Anouk Steinmann een pleidooi te schrijven voor muziek. En je bent ckv-docente of niet: als gastcolumniste pak je het podium om kunst in alle vormen in de schijnwerpers te plaatsen. We missen de excursies naar theater, musea en mooie steden maar naar muziek kunnen we altijd luisteren.

Door Anouk Steinmann

Music was my first love. And it’ll be my last.

Met deze woorden begint “MUSIC” van John Miles, een liedje dat al sinds het ontstaan en daarna elk jaar weer hoog in de Top 2000 staat. Hoe toepasselijk de tekst van dit liedje is blijkt voor mij altijd uit de gesprekjes die ik met mijn CKV-leerlingen heb naar aanleiding van hun “Culturele Zelfportret”: muziek is vrijwel altijd het favoriete onderdeel. Niet alleen van de leerlingen, maar ook van hun ouders en hun grootouders. Muziek is voor velen van ons super belangrijk: het beïnvloedt je humeur, het roept herinneringen op, het verbroedert en verbindt. Muziek bepaalt de stemming en de sfeer op een feest, als je uit gaat, met vrienden aan het chillen bent, naar een film kijkt of gewoon in je eentje op je kamer zit.

We zijn verwonderd, onder de indruk, we worden geraakt en beïnvloed.

Uit de gesprekjes bij CKV blijkt ook dat dit niet alleen geldt voor muziek maar voor veel andere vormen van cultuur: we kijken naar films en series of lezen een boek om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven, op vakanties bewonderen we steden met bijzondere gebouwen, we bezoeken theaters, musea, festivals en feesten waar we behalve van muziek ook genieten van dans, toneel, kunst en prachtige decors of kostuums. We zijn verwonderd, onder de indruk, we worden geraakt en beïnvloed. Meestal voelen we ons daardoor goed, gaan we er van lachen, soms moeten we er om huilen, maar altijd nemen we het mee in onze herinneringen. Deze herinneringen krijgen een plek in onze ziel en in ons hart; en zo dragen ze op een fijne en positieve manier bij aan onze ontwikkeling en vormen ons als mens. Daar ben ik van overtuigd!

En zeker net zo belangrijk: creativiteit bevordert het denken in mogelijkheden en oplossingen voor problemen, dus: stap out-of-the-box, verras jezelf en groei!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here