Nu de wereld van jongeren zich sinds de tweede lockdown weer beperkt tot de enkele vierkante kilometers thuis en nu het ernaar uitziet dat het online schoolwerken weleens langer gaat duren dan aangekondigd, buigt gastcolumnist Koen Bos zich over de vraag wat dit alles betekent voor het welzijn van pubers. Hoewel het gevoel van sociaal gemis domineert, gloort  er gelukkig licht aan de horizon want wat is er mooier dan het vooruitzicht weer te mogen optreden met je band? Dat klinkt toch als muziek in je oren?https://www.youtube.com/watch?v=ArnXNWT4onU

Door Koen Bos

De grote boosdoener: Corona.

We kunnen met zijn allen discussiëren over heel veel dingen, maar één mening delen we: 2020 was een K*t jaar. En niemand is in de positie om zijn of haar vinger te wijzen naar een verantwoordelijke. De grote boosdoener hiervan is namelijk Corona. Ieder persoon in onze samenleving ondervindt wel obstakels en beperkingen door dit virus. De ouderen hebben het zwaar. Zij mogen bijna niemand meer zien of ze lopen het risico erg ziek te worden of zelfs te overlijden. Dan heb je de mensen in de zorg. Wat een strijders zijn dat zeg! Als er na de crisis geld over is mogen ze dit wat mij betreft allemaal verdelen over de mensen die in de zorg werken. Echter is er één groep die het zwaarst lijdt onder deze crisis: de jongeren.

Winterdepressie! Wanneer is Corona er klaar mee?

Alles wat hoort bij het woord ‘puber’ wordt ons afgenomen. Het enige dat ten alle tijden aan ons gevoerd wordt is school. Alle dingen om je blij en gelukkig te maken verdwijnen en je blijft achter met de zooi van school. Ik kan u allen verzekeren, deels uit eigen ervaring, dat dit niet goed is voor je mentale gezondheid. Ik wil hiermee totaal niet zeggen dat ik depressief ben (ik heb een prachtig leven), maar er zijn mensen die dit wel zo voelen. Ik vergelijk Corona met een fenomeen dat elk jaar terugkeert: ‘winterdepressie’. In de winter is bijna iedereen minder gelukkig zonder het zelf door te hebben. Op het moment dat het weer voor het eerst lekker weer is krijg je een dosis blijdschap in je lichaam die je lange tijd gemist hebt. Dit is hetzelfde met deze coronatijd. Het grote verschil is echter dat je weet wanneer het weer lente wordt maar je weet niet wanneer Corona er klaar mee is.

We willen leven!

Wanneer kunnen we met vrienden naar Albu of Terschelling? Mogen we in juni en juli weer naar festivals? Mag ik met mijn vrienden als ‘Terry Joint’ optreden tijden de zomerfeesten? Niemand die het weet en dit frustreert niet alleen mij maar alle jongeren. We willen leven! We willen niet als we later oud zijn terugdenken aan onze jeugd en beseffen dat het simpelweg ruk was uit totale onmacht.

Zorg ervoor dat Corona jouw slachtoffer wordt.

Ik persoonlijk kijk er weer enorm naar uit om lekker op te treden en om mensen naar de klote te laten gaan op onze muziek. Dit is het beste gevoel dat er is voor mij. We moeten er met z’n allen aan vasthouden dat dit moment elke dag dichterbij is!

Tot die tijd is het belangrijk om je creatieve kant te blijven stimuleren. Dit klinkt heel zweverig maar zie in dat leven meer is dan school. Lees boeken of schrijf er zelf één. Ga muziek maken, zingen of leer een instrument. Ga hardlopen of maak een eigen sportschool thuis. Dit proces is voor iedereen anders. Ik blijf muziek maken met mijn groep en zorg dat we niet stil staan zonder de optredens. Zorg dat jij ook niet stil staat en het slachtoffer bent van Corona. Zorg ervoor dat Corona jouw slachtoffer wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here