Vandaag start de internationale ‘Coming Out Week’. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de mensen die uit de kast zijn gekomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit en aan hen die dit nog van plan zijn. Op veel scholen besteedt de GSA (Gender and Sexuality Alliance) hier extra aandacht aan.

Ook op het Canisius College is er een GSA. De GSA probeert ervoor te zorgen dat iedereen zich goed en veilig voelt op onze school en komt op voor de LGBTQ+ community. Ook probeert de GSA iedereen in te lichten over de LGBTQ+ community en mensen met vragen of problemen rondom de community te helpen.

Sophie en Michelle geven enkele tips, do’s en don’ts  om uit de kast te komen.

Sophie Paulis en Michelle van Leeuwe

Uitkomen is voor iedereen anders, de een vindt het heel spannend en de ander heeft er weinig moeite mee. Voor de mensen die het spannend vinden of niet weten hoe ze het moeten aanpakken, zijn er hier wat tips vanuit de GSA:

Jij bent zelf de baas over je coming out, je hoeft er geen groot ding van te maken als jij je daar niet fijn bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld eerst bij één iemand uitkomen en later bij meerdere mensen als je dat wilt.

Het zou kunnen dat niet iedereen even positief reageert, maar probeer je daar niet al te druk om te maken en focus je op de positieve reacties en de mensen die jou wel accepteren.

Bedenk je wel dat een negatieve of geschrokken reactie niet meteen betekent dat iemand je niet accepteert. Sommige dingen zijn erg nieuw voor mensen en ze weten niet hoe ze hier ‘goed’ op moeten reageren.
Als je omgeving geen veilige plek is om uit te komen, zou het verstandig kunnen zijn om nog even te wachten. Wees in ieder geval voorzichtig. Je mentale en fysieke gezondheid zijn erg belangrijk.

Als je niet uit de kast wilt komen hoeft dat natuurlijk niet. Je moet doen waar jij je goed bij voelt en als jij niet uit wilt komen of daar nog niet klaar voor bent, is dat helemaal niet erg. Je bent niemand iets verschuldigd, je moet het alleen delen als jij daar behoefte aan hebt. Je seksualiteit/genderidentiteit is daardoor niet minder waard.

Ook kan het helpen eerst bij iemand uit te komen die je goed kent en vertrouwt. Als je bijvoorbeeld over een nieuwe naam of nieuwe voornaamwoorden nadenkt, dan kan diegene je helpen met het uitproberen en ook zo kan je ontdekken waar jij je wel of niet prettig bij voelt.

Belangrijk voor anderen:

Misschien ken jij ook wel iemand uit de LGBTQ+ community, maar ben je bang om iets verkeerds te zeggen. Iets belangrijks om te onthouden is dat mensen soms nog niet bij iedereen uit zijn gekomen. Let dus op wat je zegt en zorg ervoor dat je iemand niet per ongeluk uit de kast dwingt. Als je het niet zeker weet vraag dan even aan diegene of die al volledig uit de kast is gekomen.

Ook zijn er een aantal dingen die vaak worden gezegd tegen leden van de LGBTQ+ community die, al zijn ze goed bedoeld, raar over kunnen komen.
Bijvoorbeeld:

Je bent panseksueel? … is ook panseksueel, ken jij die?” Dit is een erg aparte vraag om te stellen. Je moet er nooit vanuit gaan dat iemand, alleen omdat diegene bijvoorbeeld panseksueel is, iedereen kent met dezelfde seksuele geaardheid of genderidentiteit. Er zijn namelijk heel veel mensen in de LGBTQ+ community en je kan nooit iedereen kennen.

Oh je bent homoseksueel? Dat is zo leuk, ik heb altijd al een gay best friend willen hebben” Dit is gebaseerd op het stereotype dat homoseksuele mensen altijd heel gezellig en ‘zo leuk dramatisch’ zijn. Dat iemand queer is, wil niet meteen zeggen dat diegene aan het stereotype van hun identiteit voldoet.

“Oh je bent lesbisch? Heb je dan iets met … die is ook lesbisch” of “Misschien kan je dan wat met … krijgen, die is ook lesbisch” dat twee mensen dezelfde seksuele geaardheid hebben, wil niet zeggen dat ze elkaar kennen of met elkaar overweg kunnen. Het is heel raar om ervan uit te gaan dat twee mensen een relatie hebben puur en alleen omdat ze allebei lesbisch zijn.

Dit zijn een aantal voorbeelden van dingen die erg raar zijn om te zeggen tegen iemand van de LGBTQ+ community. Er zijn ook dingen die wel heel belangrijk zijn om te zeggen of te doen.

Respecteer iemands voornaamwoorden. Stel, iemand zegt tegen jou dat die non-binair is en graag aangesproken wil worden met die/hun, ga hen dan niet ‘haar’ of ‘hem’ noemen. Natuurlijk kan dat een keer per ongeluk gaan, zolang je iemand maar niet opzettelijk gaat misgenderen.
Bedenk je ook dat wanneer iemand bij jou uit de kast komt, ze dat waarschijnlijk doen omdat ze je vertrouwen. Wees dus aardig en accepterend en stel vragen als je iets onduidelijk vindt. De meningen van vrienden en familieleden betekenen vaak veel voor mensen en als je van hen een vervelende reactie krijgt op je coming out, kan dit heel kwetsend zijn.

Maar het belangrijkste is dat je mensen laat weten dat je ze accepteert voor wie ze zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here