Van 21 t/m 25 september is het weer zover; de week tegen pesten! Het motto van dit jaar is ‘samen aan zet’. Samen met je klas en natuurlijk de hele school is het jullie taak om op een prettige manier met elkaar om te gaan en er een leuk schooljaar van te maken!

Belangrijk op school is natuurlijk dat je je veilig voelt en dat er een goede sfeer heerst. En pesterijen die willen we natuurlijk uit de weg gaan. Mensen die gepest worden kunnen zich hierdoor namelijk heel rot voelen en dat weet Marit als de beste. In dit interview vertelt Marit ons wat ze heeft meegemaakt, hoe het is om gepest te worden en geeft ze tips aan de mensen die op dit moment slachtoffer zijn van pesterijen.

 Door Lieke Lammers

Zou je je misschien even willen voorstellen?

‘Ik ben Marit en leerling op het Canisius College.’

Je bent vroeger gepest, klopt dat?

‘Ja, dat klopt helaas. Ik zat in groep 6 toen ik werd gepest. Ik was toen 9 jaar. Ik werd sinds klein al wel een beetje geplaagd maar sinds groep 6 werd het echt erg pesten. Ik ben toen anderhalf/ twee jaar gepest geweest. Ik snapte zelf nooit zo goed waarom ik werd gepest, maar ze zeiden dat ik lelijk, stom en dik was en sloten me buiten. Al die dingen kwamen heel hard aan! Ik had ook elke dag echt geen zin om naar school te gaan. Voordat ik naar school moest zat ik altijd te huilen op de bank. Ook als ik uit school kwam rende ik naar mijn moeder toe en begon meteen te huilen. Dit geeft wel aan dat de pesterijen erg waren. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om naar een andere school te gaan.’

Heb je aan mensen verteld dat je gepest werd?

‘Nee, Ik heb aan niemand verteld dat ik gepest werd. Ik zag het zelf ook niet helemaal, dat ik gepest werd. Mijn ouders merkten wel aan me dat er iets aan de hand was, later heb ik het toen wel verteld. Er zijn ook nooit mensen voor me opgekomen helaas. ‘

Wat zijn de gevolgen geweest van het pesten op je zelfbeeld?

‘Ik werd eerst heel onzeker van het pesten, en dat ben ik nu nog steeds elke dag, bijvoorbeeld over hoe ik eruit zie. Iedereen is daar natuurlijk wel eens onzeker over, maar ik denk als ik niet gepest zou zijn, ik er minder onzeker over zou zijn. Het pesten ging bij mij wel zo diep dat ik er nog steeds problemen aan over heb gehouden. Ik denk dat dit zeker nog in me blijft, want ja je hebt natuurlijk iets vervelends meegemaakt, maar ik merk wel dat ik steeds minder onzeker word en het steeds meer los kan laten.’

Heb je nog een boodschap voor de Pesters en voor de mensen die hier slachtoffer van zijn?

‘Meestal zijn de Pesters zelf onzeker en pesten ze daarom anderen. Als je zelf onzeker bent ga dan niet anderen pesten! Tegen de mensen die nu gepest worden wil ik zeggen: Sta je mannetje, zeg het tegen andere mensen als je wordt gepest en probeer jezelf op te krikken want het is allemaal niet waar wat ze zeggen. Probeer een klep op te doen voor de mensen die gemene dingen tegen je zeggen. Ze kuren hun onzekerheden op jou uit, dus ze weten niet wat ze zeggen. Blijf jezelf en probeer je er niks van aan te trekken! ‘

Zo zie je maar weer wat pesten met iemand kan doen. Als je zo wordt getreiterd de hele tijd krijg je een laag zelfbeeld en dat is niet zomaar weer op te krikken. Denk daarom altijd goed na wat je mensen aandoet en wees lief tegen elkaar! Pesten is een belangrijk onderwerp waar we niet vaak genoeg over kunnen praten. Daarom is de week tegen het pesten erg belangrijk. Iedereen wil dat het stopt dus laten we daar dan ook met z’n allen voor zorgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here