In 2020 bestaat het Canisius College 120 jaar. In deze wekelijkse column vertellen oud-Canisianen wat “Non scholae sed vitae” in hun leven betekent.

Door Toon Meijerink


Het leven van Toon leest als een roman. Maar dan wel zo eentje van Dostojevski waar zelden iemand plezier aan beleeft. Hij begon in 2010 met de dubbelrol  ‘’Leerling/Zoon van mevrouw Melchers’’ en verruilde die rol in 2016 voor het zijn van een matige Rechtenstudent en een nerderige Geschiedenisstudent. Hij werd grandioos afgeslacht in de tv-finale van Het Lagerhuis Debat met het Canisius en slacht nu in Amsterdam met zijn pen studenten, universiteiten en zijn toekomstige carrière af.

Toon Meijerink (r) met vrienden Veronique Scharwächter (l) en Ziko Schilte (m) tijdens de Parijsreis

Kies Canisius. Kies een studie. Kies een familie. Kies het maatschappij bevredigende NG/NT. Kies een nacht gamend doorhalen op maagklimaat vervuilende Energy, alleen maar om het licht te zien worden. Kies twee minuten voor die dodelijke les Latijn twintig dode taalwoorden in je allang afgestorven hoofd stampen. Kies de autoritaire armen van Lotstra. Kies de Shakespeareaanse monologen van Ward; voor vrienden. Kies hockeyen bij Union. Kies overlopen van Union naar NMHC. Kies voor 40 euro in de schuld staan bij je vriend, terwijl je met hem bij de Coop nog eens een liter roze Gazeuse over de toonbank werkt. Kies nog steeds voor 40 euro in de schuld staan bij je vriend, omdat je nu met hem samenwoont en hij het goedkoopste abonnement van KPN met drie zenders en zwartwit TV betaalt.

Kies een broodje kroketsmurrie voor 1,50 in de kantine en voor 50 cent aan vloeibare rauwe eieren erbij. Kies blauwe Dorito’s, die je klasgenoot in je zicht met zijn te lange nagels tussen z’n kiezen wegsnijdt. Kies John, kies Herman, kies ‘’die kleine nieuwe’’. Kies onzichtbaar bestuur en te zichtbare afdelingsleiders. Kies een oud gebouw. Kies een nieuw gebouw. Kies geen gebouw. Kies K-uurkaarten. Kies gele kaarten. Kies geen valentijnskaarten.

Kies ongemakkelijk aan de kant staan bij Zjee Huub. Kies ongemakkelijk aan de kant worden gezet bij Gala. Kies gemakkelijk eruit worden gezet bij de Mediatheek. Kies boeken gooien en er acht jaar later spijt van hebben. Kies uit het raam klimmen en er acht jaar later spijt van hebben. Kies Wiskunde B en er een jaar later spijt van hebben. Kies drinken als je 16 bent. Kies drinken als je 18 bent. Kies drinken als je 15 bent. Kies Terschelling, zeven dagen regen en wakker worden met een partytent op je achterhoofd. Kies Albufeira. Kies balen dat je er dit jaar niet heen kon door de koroena, ook al ben je nu 22 en heb je daar een gebiedsverbod. Kies Joey Bernal bellen en hem verzekeren dat hij bij ons op school zat.

Kies de hele les boren bij Techniek. Kies de hele les verstoren bij Tekenen. Kies tijdens de projectweek met je nieuwe Vans in de kikkerdril staan. Kies tijdens de projectweek over weer de Romeinen verbergen dat je die helmen best dik vindt. Kies nu dan maar Geschiedenis gaan studeren en er pax mee te hebben dat iedereen je een nerd vindt. Kies Hyves met verre kennissen of Facebook zonder vrienden. Kies op je Ipod Touch de hele kleine pauze Doodle Jump spelen en nu zeuren dat kinderen niet meer met elkaar praten.

Kies berispt worden door Frida, terwijl ze steeds roder wordt. Kies Bo berispen, terwijl hij steeds roder wordt. Kies half gebakken pizza’s eten met je klas, terwijl je halfbakken mentor zich ongemakkelijk tussen gesprekken probeert te wringen. Kies de boot van Martin, die een schip was. Kies je eerste vriendinnetje en haar verjaardag, achternaam en gezicht vergeten. Kies je eerste biertje op het eindfeest en je broer ervoor laten opdraaien. Kies je eerste zoen en dat halve kind opeten.

Kies Mwansa. Kies draaien op computerstoelen in H44. Kies Duitse grammatica. Kies Sonja en Moniek, niet Bep. Kies Collegekamp. Kies acteren, debatteren en debuteren. Kies te lage kluisjes. Kies te hoge kluisjes. Kies te veel boeken bij je hebben. Kies geen boeken bij je hebben. Kies Inekes stemmetje blijven horen. Kies meer glas-in-lood dan in de huidige Notre-Dame. Kies 120 jaar brugklassers laten struikelen. Kies het af en toe kwijt zijn, maar dan gelukkig toch nog het negende uur scheikunde hebben. Kies je huiswerk maken. Kies je huiswerk overschrijven. Kies lessen overslaan. Kies overgaan. Kies overdaad. Kies overdwars. Kies je verhalen. Kies je vrienden. Kies je toekomst. Kies leven.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here