Als de opdracht is een documentaire te maken met het thema ‘migratie’ en als een van je oud-leerlingen documentairemaker Sinan Can is, dan pak je met beide handen de kans aan om hem, tussen zijn drukke journalistieke werkzaamheden door, te ontvangen in de klas. Want dat werkt! Persoonlijke verhalen uit het leven gegrepen inspireren het meest. Sinan Can heeft meer dan een verhaal. Mediahuis doet verslag van een warme en betekenisvolle ontmoeting.
Door redactie Mediahuis Nijmegen
Migratieverhalen…ze liggen voor het oprapen
En daar staat hij dan: hij vult het klaslokaal met zijn indrukwekkende postuur, diepe stemgeluid en charismatische uitstraling. Sinan Can, documentairemaker, graag geziene gast bij diverse talkshows en ja hij doet ook weleens mee aan een tv spelletje. Maar vandaag is oud-Canisiaan Sinan Can op bezoek bij 4 havo om met de leerlingen in gesprek te gaan over het maken van een documentaire. In het kader van het project ‘In Europa’ gaan de leerlingen aan de slag met het thema ‘migratie’ en zoals Sinan opmerkt “bij het zien van de Oekraïense gezinnen die zojuist op station Nijmegen aankwamen, liggen de verhalen voor het oprapen”. Het gaat er dus om wat wil jij laten zien, welk verhaal wil jij vertellen en hoe ga je de boodschap overbrengen. Sinan zelf is een geboren verteller. De leerlingen hangen aan zijn lippen, of het nu gaat om de totstandkoming van een documentaire of zijn ontmoeting met NikkieTutorials op het vliegveld van Medellín van wie hij voor zijn deelname aan ‘Wie is de Mol’ nog nooit had gehoord.
“Wees dankbaar”
Alhoewel het niet altijd het geval is bij zijn eigen documentaires tipt Sinan de documentairemakers in spe vooral optimistisch te eindigen. Bij het zien van zoveel oorlogsverdriet en vooral als het daarbij gaat om de gevolgen voor kinderen valt het Sinan zelf soms zwaar om hoopvol te blijven. De klas verstilt. Hier komen zijn verhalen uit eigen ervaring wel heel dichtbij. Verhalen over onschuldige kinderen die slachtoffer worden van de oorlog laten niemand onberoerd. De interesse voor de stichting die Sinan onlangs opzette om kinderen in (post)conflictgebieden te helpen is gewekt. De goede doelenorganisatie van het Canisius College heeft er een potentieel nieuw doel bij: de Shams-Rumi foundation (https://www.shamsrumi.nl/). Wat zou er mooier zijn dan een samenwerking met hetzelfde oogmerk tussen huidige Canisianen en deze oud-Canisiaan die de school met trots vervult? En om zijn eigen advies toch op te volgen, eindigt Sinan hoopvol: “Wees je bewust van hoeveel geluk jullie hebben te leven in een vrij land. Wees dankbaar”.
Bijzonder mens
Na afloop wordt Sinan omringd door leerlingen en gaan de gespreksonderwerpen alle kanten op. Van studieplannen tot zijn huidige project in moeilijke voorsteden, van montagewerk in films als ‘The Dark Knight’ tot slachtoffers van landmijnen, van Bottendaal als voorbeeld van perfecte integratie tot de mooiste straat in Parijs. Sinan neemt alle tijd om in gesprek te gaan en zijn ideeën te delen. En als hij laat in de middag de Berg en Dalseweg afloopt, met zware tred vanwege een vermoedelijk ontstoken achillespees, denkt zijn oud-juf: “Sinan, pas goed op jezelf en zorg ervoor dat je nog veel en lang verhalen mee terug kunt nemen want je bent een bijzonder mens!”