In deze aflevering maken we kennis met de musicalsterren: Janne van Coolwijk & Birgit van de Kerkhof. In dit interview stellen zij zichzelf voor en vertellen zij onder andere waarom ze graag in de musical meespelen. Het thema van de schoolmusical is dit jaar: ‘Wonderland’. Hierin krijgen deze vriendelijke musicalsterren de kans om hun acteervermogens volop in te zetten.

Door Emma op 't Veld

Zou jij je willen voorstellen? Wie ben jij in het dagelijkse leven? 

Janne: “Ik ben Janne van Coolwijk, docent Engels op het Canisius College. Naast docent Engels ben ik ook mentor van 1a. Ook doe ik mee met de musical, ga ik mee met het ski kamp, organiseer ik activiteiten voor collega’s vanuit de personeelsraad en ben ik beeldcoach. Misschien hebben mensen me al een keer met mijn camera in de hand door school zien lopen.”

Birgit: “Ik ben Birgit van de kerkhof en ik ben pedagogisch begeleider hier op school: Leerlingen kunnen bij mij komen als ze ergens tegen aan lopen of als ze ergens over willen praten. Dan help ik ze verder. Eigenlijk ben ik een aanspreekpunt hier binnen de school.”

Welke kwaliteiten heb je en hoe zet je die in bij de musical? 

Janne: “Ik ben heel enthousiast en dat enthousiasme gebruik ik om de volle 100% te geven bij de musical. Ook heb ik best wat humor en zelfspot (al zeg ik het zelf) en dit zorgt ervoor dat ik het niet erg vind mezelf voor schut te zetten. Ik stort mezelf dus volledig in mijn rol en zet mezelf maximaal voor schut om de rol op een leuke manier neer te zetten.”

Birgit: “In mijn werk moet ik goed kunnen luisteren en goed dingen aan kunnen voelen. Ik denk dat dat in de musical ook wel heel belangrijk is. As er dingen tegen je gezegd worden dan dreun je niet alleen je tekst op, maar dat je echt even reageert op de ander zodat het een wat natuurlijker gesprek wordt.”

Hoe ben je bij de schoolmusical terechtgekomen en voor de hoeveelste keer doe je mee? 

Janne: “Dit is de tweede keer, ik heb al eerder meegedaan met Matilda. Ik kwam hierbij terecht door Arno (de regisseur en docent Frans) die vroeg of het niets voor mij was. Ik had al eerder een oproep van hem gezien en zat met het idee te spelen om te auditeren, maar door zijn aanmoediging heb ik het gewoon gedaan. Ik kreeg de eerste keer meteen een grote rol te pakken, als mevrouw Wurmhout, de moeder van Matilda.”

Birgit: “Dat is eigenlijk wel een grappig verhaal, want ik kende Arno van Bergen (regisseur van de musical) al voordat ik hier kwam werken. Ik zat al bij een amateurmusicalvereniging en daar deed Arno de choreografie. Dus ik hou sowieso eigenlijk al van musical, dat is wel echt een passie. Toen ik zag dat er een schoolmusical kwam en docenten ook mochten meedoen, heb ik mij opgegeven. Vorig jaar heb ik in het ensemble gezeten van Mathilde (de schoolmusical van vorig jaar).”

Wat is jouw bijdrage in deze musical?/ Welke rol speel je? 

Janne: “Ik speel het witte konijn, misschien kennen mensen deze nog wel uit de film. Ik loop met een groot zakhorloge, ben MEGA bang en altijd te laat.”

Birgit: “Ik speel de hartenkoningin.”

 Hoe bereid jij je voor op deze rol? En hoe past die rol bij jou? 

Janne: “Ik bereid me voor door mijn teksten te leren en serieus te repeteren, alle aanwijzingen die ik krijg probeer ik te onthouden en meteen toe te passen als we de scène nog een keer doen. De rol past bij mij doordat je deze rol heel groot kan neerzetten. Het konijn kan gewoon normaal bang zijn, maar het konijn dat ik neerzet is zelfs bang voor haar eigen schaduw. Lekker overdrijven en groot spelen vind ik leuk.”

Birgit: “Ik denk dat de hartenkoningin een pittig karakter heeft en ze is heel erg van de extremen: ze is heel blij of heel boos. Ze is ook wel naïef en ze staat zelf heel graag in het middelpunt van de aandacht. Dat zijn juist dingen die ik zelf een beetje spannend vind, dus het is een rol die wel heel ver van mij afstaat en daarom wilde ik hem juist ook heel graag spelen. Meestal ben ik geneigd een verlegen rol te kiezen, want dat voelt dan iets veiliger en deze is juist heel extravert. Ik merk dat het helpt om het een paar keer te doen. Dan is het de eerste keer even inkomen, maar als je er vaker mee bezig bent dan is het leuk.”

Stel, ik wil volgend jaar meedoen. Welk advies geef je mij dan? 

Janne: “Gewoon doen! Het is echt heel leuk om te doen en iedereen die meedoet is super gezellig. Ook kun je zelf beslissen of je solo zingt of speelt, dat alleen in een groep doet of dat je juist alleen danst en niet zingt. Er is heel veel mogelijk! Arno is ook een hele fijne regisseur die heel veel weet (en goed kan zingen en dansen), dus je leert ook nog eens heel goed zingen/spelen/dansen.

Birgit: “Gewoon doen, want door te doen leer je het ook. Bij de musical kan je ook alles leren. Mensen denken vaak dat je talent moet hebben voor dingen, maar daar ben ik zelf niet zo een voorstander van. Je hebt ook leren lezen, dus je kunt ook leren zingen en leren acteren. Dus als je het leuk vindt, gewoon gaan doen. En veel vragen stellen als je dingen wilt weten, want Arno weet ook echt heel veel en kan je verder helpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here