De parlementaire democratie uitleggen terwijl de verkiezingen eraan komen? Die kans liet docent maatschappijleer Elly te Molder niet aan zich voorbijgaan. Zij vroeg haar leerlingen van 4 havo op basis van wat zij geleerd hadden aan theorie hun eigen partij op te richten.

Door redactie Mediahuis Nijmegen

Je eigen partij oprichten. Hoe doe je dat?

Nog niet mogen stemmen, maar wel degelijk een eigen mening hebben, voor de leerlingen kwam een droom uit: een uitgewerkt partijprogramma en daarbij je eigen campagnemateriaal ontwikkelen. Vanaf volgende week hangt de school vol met campagneposters en verschijnen er even maar liefst 28 nieuwe partijen extra.

Eén van die partijen is de PVG, de Partij voor Gelijkheid. Opgericht door Fenne van Sonsbeek, Vera Greuel en Medde Speklé van wie de laatste als lijsttrekker te zien is in onderstaande campagnefilm. Na gedegen onderzoek waarbij onder andere eerst de stemwijzer moest worden ingevuld en de officiële verkiezingsspots als basisinput dienden, gingen de politici in spe aan de slag. Niet alleen getuigen de verkiezingsspots van enorme creativiteit, er blijkt ook maar weer eens hoe serieus maatschappelijk betrokken je kunt zijn als 16 jarige. Argument om de stemgerechtigde leeftijd toch te verlagen van 18 naar 16 jaar?

In ieder geval wordt er op het Canisius College naar jongeren geluisterd en stimuleren we je na te denken, goed te luisteren en kritisch mee te denken over alles in het (schoolse) leven. Niet voor niets is er een stemlocatie ingericht op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart waar alle leerlingen en medewerkers welkom zijn om hun stem uit te brengen. Op het Kunstplein is alles officieel ingericht en helpen leerlingen van 4 havo je graag op weg met inachtneming van de 1,5 meter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here