Vandaag is het internationale vrouwendag. Hiermee vieren we het solidariteitsgevoel van vrouwen. Deze dag is in de twintigste eeuw ontstaan vanuit de opkomende vrouwenemancipatie. In deze tijd streefden vrouwen naar meer rechten, onder andere het recht om te mogen werken. Dit jaar wordt vrouwendag wereldwijd voor de 110e keer gevierd. In Nederland staan thema’s als economische zelfstandigheid, seksueel geweld en arbeid centraal. 

Mannen, niet getreurd: jullie dag is 19 november! 

Door Lena van Donzel

Invloed met impact

Het thema voor de internationale vrouwendag is dit jaar ‘invloed met impact’. Het feit dat een overgroot deel van de hogere functies bekleed worden door mannen wordt met dit thema onder de loep genomen. Veel vrouwen werken niet, dat is waar, maar het gaat om de vrouwen die in een hogere positie willen komen en bij wie dat niet lukt alleen vanwege hun geslacht. Volgens het ministerie van OCW bekleedt slechts 15% van de vrouwen een topfunctie.

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

Onlangs is er een boek uitgebracht genaamd “Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes”. In dit boek lees je verhalen van vrouwen die iets bereikt hebben in hun leven maar in kindertaal geschreven. Het verhaal van een tsarina maar ook van een wielrenner. Het boek is geschreven door Elena Favilli en Francesca Cavalo. Je zult in het boek niet lezen dat vrouwen beter zijn dan mannen, wat de meesten tegenwoordig foutief onder het begrip feminisme verstaan. Daarentegen lees je over vrouwen die iets bereiken en niet alleen maar de ouderwetse sprookjes waarin de vrouw gered moet worden door de heldhaftige prins. http://www.rosestories.nl/boeken/bedtijdverhalen-voor-rebelse-meisjes/

Mijn moeder gaf mij dit boek. Zodoende liet zij mij voorbeelden zien van vrouwen die wat hebben bereikt in hun leven en de struggles die zij ervoeren op hun pad. Ik had zelf twijfels over de studie natuurkunde die ik volgend jaar wil volgen door een artikel in NRC waarin werd verteld over het seksisme bij functies gerelateerd aan deze studie. Het boek laat zien dat je gewoon ergens voor moet gaan ondanks cijfers of factoren van buitenaf die het tegendeel beweren. Het boek heeft mij geïnspireerd om toch voor de studie natuurkunde te gaan ongeacht de afloop. Ik ben oprecht blij dat mijn moeder mij dit boek ter inspiratie gaf enne…een aanrader voor alle moeders en hun dochters.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes leert je kind groot dromen

1 REACTIE

  1. Goed artikel, goed voorbeeld. Ik ben blij dat je natuurkunde gaat studeren. Gebruik je talent! Een sterke vrouw zoals jij kan ook bij natuurkunde verandering in gang zetten. Go for it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here