Vorige week kreeg de 3 vwo-klas van docent Nanny Gijsen in de aardrijkskundeles een gastles van veteraan Tim om uit te leggen over het thema: ‘conflictgebieden’. Hij vertelde hoe hij zijn uitzendingen naar Irak en Afghanistan beleefd had. De klas stelde hem vragen over gebeurtenissen tijdens de uitzendingen, zijn leefomstandigheden daar en over zijn opleiding.

Door Karlijn Vissers

Niet alle herinneringen zijn mooi en leuk

Natuurlijk moest hij als eerste een opleiding doen voordat hij uitgezonden werd. Nadat hij die had afgerond werd hij naar Irak uitgezonden. Dat was onder de vlag van de Verenigde Naties, terwijl zijn uitzending naar Afghanistan voor de NAVO was. Ondanks dat hij in Afghanistan was, was hij helemaal niet aanraking gekomen met de Afghaanse bevolking en hij was alleen maar op een groot compound aan het werk om de rust te bewaren samen met Amerikanen en Denen. Als je hierover nadenkt is dit eigenlijk best vreemd. Naast Afghanistan ging hij dus ook naar Irak. Zelf had hij daar de mooiste en meest bijzondere herinneringen aan. Maar als je in het leger werkt zijn écht niet alle herinneringen leuk en mooi. Een moment waarin hij bijvoorbeeld vreesde voor zijn leven, was toen hij met een groepje in een voertuig zat dat stil stond terwijl zij op een hele kleine afstand van de vijand zaten. Dit is natuurlijk echt doodeng, maar uiteindelijk kies je toch voor dit beroep wetende dat je misschien je leven zal moeten opofferen. Gelukkig heeft hij het overleefd, want anders kon hij zijn verhaal natuurlijk niet meer met ons delen.

Dit beroep vereist veel durf, ook mentaal!

Verder vertelde hij ook dat zijn meest speciale vriendschap daar is ontstaan. Je bent tijdens zo’n uitzending ook 24/7 samen omdat je nooit helemaal veilig bent, dus je leert elkaar eigenlijk op een andere manier kennen dan normaal. De leefomstandigheden zijn daar ook niet altijd even makkelijk. Je bent in een woestijngebied waar het overdag tot wel 40 graden Celsius kan worden maar het ‘s nachts kan vriezen. Je moet dan de hele dag met hele dikke kleding lopen omdat je het aan het eind van de dag niet koud wilt hebben. Zijn hele bepakking woog in totaal 40kg! Als je op dit moment kijkt naar ‘Kamp Waes’ dan weet je hoe zwaar dat is. Ik moet zeggen: “Voor je zo’n beroep aan kan, moet je veel durven en kunnen, ook mentaal. Want 6 maanden weg zijn van vrienden en familie is niet zomaar iets!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here