Docent geschiedenis Dennis Ratering neemt de leerlingen niet alleen mee naar vroeger, hij leert ze ook na te denken over nu en later: “Door zicht te krijgen op de historische ontwikkeling van de samenleving afgelopen 100 jaar en hoe mensen daar in al die decennia op reageren gaan leerlingen nadenken over hun eigen situatie”. Met deze gedachte ontwikkelde hij een project voor de tweede klas in samenwerking met het ‘Van ’t Lindenhoutmuseum’ in Nijmegen https://vantlindenhoutmuseum.nl/

Mirthe Leenders en Suze Aldenhoven uit klas 2a schreven voor het Mediahuis een verslag over ‘De uitzetkist’.

Door Mirthe Leenders en Suze Aldenhoven

Leren over vroeger en later.

Voor het vak geschiedenis moesten we een uitzetkist maken. Je zult je vast afvragen wat is een uitzetkist? Dat dachten wij eerst ook. Vroeger kregen weeskinderen als ze gingen werken zo’n uitzetkist mee met alles wat ze nodig zouden hebben voor hun werk. Je zult vast ook denken waarom moet je dit maken? Je moest dit maken omdat je dan leert over wat je later wilt worden en je komt er zelf achter hoe je buurt er vroeger uit zag.

Wat zit er in jouw persoonlijke uitzetkist?

Hoe ziet onze uitzetkist eruit? Wij maakten onze eigen uitzetkist van een schoenendoos met allemaal plaatjes erin. Aan een zijkant van de uitzetkist laat je zien hoe je buurt er vroeger heeft uit gezien en hoe de buurt er nu uitziet. Aan een andere zijkant van de uitzetkist laat je zien waar je later zelf wilt wonen bijvoorbeeld in welke buurt of in welk huis. Ook zie je voorwerpen die je nu gebruikt en voorwerpen die je in de toekomst wilt gebruiken. En natuurlijk plaatjes van vriendinnen, hobby’s, sporten en nog meer dingen die bij je passen.

De uitzetkist is een creatieve opdracht waar je veel ideeën kunt gebruiken om een zo mooi mogelijke uitzetkist te maken. En doordat dit een creatieve opdracht is kan er niet snel iets mis gaan.

Zelf aan de slag?

Wat heb je nodig om een uitzetkist te maken:

  • Een schoenendoos
  • Plaatjes wat je later wilt worden
  • Je buurt vroeger en nu
  • Plakstift of plakband
  • Andere foto’s bijvoorbeeld: je familie, je vrienden/vriendinnen, je huisdier, je sport, hobby’s of nog andere leuke dingen die bij je passen of je vindt die in je uitzetkist moeten.
  • Schaar om je foto’s uit te kunnen knippen
  • En nog versiersels om de binnenkant en buitenkant van je uitzetkist mooier en gezelliger te maken zoals: stiften, stickers, verf en nog andere dingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here