Elke Canisiaan heeft wel eens kennisgemaakt met basketballer Henk Pieterse. Met zijn enorme gevoel voor humor weet hij al generaties brugklassers tijdens een dynamische basketbalclinic niet alleen gevoel voor de bal maar ook gevoel voor elkaar bij te brengen. Want of je nou rood haar of een sproetenneus hebt of zoals Henk zelf een ‘spaghettisliert’ bent, alleen met respect voor elkaars verschillen, wordt het leven mooier en het schoolleven veilig.

https://pestmijmaar.nl/

Door Sabirin Hussen

Henk Pieterse, 2 meter en 11 centimeter groot geeft al 15 jaar cursussen op het Canisius College.

De motivatie om basketballer met een boodschap te worden kwam niet uit de lucht vallen.

Als kind was Henk al een ‘lange slungel’ en daar werd hij erg mee gepest. Het was een vervelende tijd voor hem vol met schelden en pesten. Dat stopte allemaal toen zijn gymleraar hem aanmoedigde om basketbal te gaan spelen. En hij was er keigoed in. Na zijn lange, waar gebeurde sportdroom zag hij de wereld veranderen met kinderen en jongeren die door zaken als YouTube, games en sociale media, steeds minder bewogen, minder sportten en zelfs minder met elkaar gewoon lekker spraken. In 2006 richtte hij het bedrijf Ball-Contact Sportservice op. Alles waar hij voor staat, draagt hij sindsdien over via sporten. Vrijwel meteen begon hij de “Pest Mij Maar tour” die nu al tijden erg succesvol draait in het gehele land.

Henk Pieterse, niet zomaar een basketballer.

Pieterse begon pas op 17-jarige leeftijd met basketballen. De 2,11 meter lange binnenspeler was van 1978 tot 1980 lid van de Nederlandse eersteklasser Amsterdam Canadians. Hij ging naar de Staten en speelde en studeerde van 1980 tot 1984 aan het Kentucky Wesleyan College. Van 1984 tot 1990 was hij speler van de eersteklasser EBBC uit Den Bosch. Met EBBC werd hij vier keer landskampioen en nam hij met het team ook deel aan de Europa Cup of National Champions. In 1989 trainde hij in het voorseizoen bij het NBA-team Philadelphia 76ers maar kreeg geen contract. In het seizoen 1990/91 speelde Pieterse voor VBC Akrides in de eerste Nederlandse competitie, 1991/1992 en daarna bij BV Noordkop. Met dit laatste team werd hij landskampioen en nam hij ook deel aan de Europa Cup of National Champions.

Pieterse speelde van 1992 tot 1994 in België (Willebroek en Sint-Niklaas), in 1994/95 opnieuw in Den Bosch en daarna in Duitsland: Van 1995 tot 2002 bij de NVV Lions Mönchengladbach en vanaf 2002 bij de Krefeld Panthers.

In 1983 en 1987 nam hij met het Nederlands elftal deel aan het EK. Hij speelde 101 interlands voor zijn land.

Pieterse werkte professioneel als operator van basketbaltrainingskampen en als docent.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here