Een plastic zakje of een broodtrommel mee naar school? Daar weten een paar leerlingen uit 3 havo het antwoord wel op: een broodtrommel natuurlijk! Lieke Lammers zocht schoolgenoot Vos Vissers op die haar bevlogen over zijn project bij biologie vertelde. Een project naar aanleiding van “World clean up Day” waarbij alles draait om de vraag: hoe kunnen we onze school een stuk schoner houden? En hoe kunnen Canisianen hierbij helpen?!

Door Lieke Lammers

Via Willeke Rijkers, onze conrector, hoorde ik dat Vos Vissers, samen met Rick Janssen, Rik Driessen en Julius Gerdsen, bezig is geweest met een PO (praktische opdracht) voor biologie. Vos Vissers vertelde mij meer over het project, de totstandkoming en het doel.

Zou je me misschien wat meer kunnen vertellen over het PO en wat jullie aanpak is geweest?

De opdracht was om een oplossing te vinden voor het beter schoonhouden van onze school. We kregen van Nicole Boom, onze docent biologie, de keuze uit verschillende onderwerpen. Wij kozen voor duurzame voeding. Toen zijn we gaan brainstormen en kregen verschillende ideeën. Eerst hadden we het idee verzonnen dat je bij de kantine korting zou krijgen als je een duurzame verpakking meenam. Maar toen kwamen we op een beter idee: een artikel schrijven in het schoolblad om awareness te verspreiden over het feit dat heel veel kinderen plastic zakjes meenemen naar school terwijl het veel beter is broodtrommels mee te nemen. Een broodtrommel is namelijk veel duurzamer! Ons artikel hebben we naar de conrector gestuurd met de vraag het onder de aandacht te brengen van de redactie van CCMagazine en het Mediahuis Nijmegen.

Wat is de achterliggende gedachte over jullie aanpak van dit project?

We zagen vaak dat kinderen plastic zakjes meenamen terwijl een broodtrommel veel handiger is en beter voor het milieu. Hier wilden we graag op inhaken met ons geschreven stukje. Ook hebben we ouders in hetzelfde stuk opgeroepen met de vraag samen met hun kinderen de kwestie van de broodtrommels en de impact van plastic op ons milieu te bespreken. Zo hopen we ook dat ouders er met hun kinderen even bij stilstaan dat het gebruik van broodtrommels in plaats van plastic zakjes meenemen al een groot deel van al het afval op school kan wegruimen.

Hoe staat het er nu voor met het PO?

Het PO is nu afgerond, met een goed cijfer! En nu is er via het Mediahuis dus aandacht voor ons project. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met ons project en dat kan door diverse sociale media waar op het Canisius College veel gebruik van wordt gemaakt. Ook is het dan makkelijker ouders te bereiken en om echt ons doel te bereiken: steeds meer mensen die broodtrommels meenemen!

Wat heb je van dit project geleerd?

Ik heb geleerd dat er echt heel veel plastic rondzwerft op de wereld waar we niks aan doen op dit moment. Dit is zonde want we zouden het best kunnen verminderen! We beginnen nu pas na te denken over het feit dat al dat afval slecht is voor de wereld. Zelf ben ik door dit project ook wat milieubewuster geworden!

Dan heb ik nu nog als laatste een boodschap aan de ouders; zorg ervoor dat je kind geen plastic zakjes meer meeneemt naar school maar schaf een broodtrommel aan! Zo helpen we het milieu een beetje beter en kan de wereld wat langer mee! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here