Terwijl heel Holland nageniet van het achtste seizoen van ‘Heel Holland Bakt’, bakken de leerlingen op het Canisius College nog even door voor de Franse les. Hoeveel Franse baksels werden er ook nu weer door Robèrt en Jannie aan de kandidaten voorgeschoteld, van knapperige croissants en pastelkleurige macarons tot ingewikkelde éclairs en Puits d’Amour? Voor deze uitdagingen draaien de bakkers uit de derde klas hun hand niet om, getuige de opnames die zij maakten van hun feestelijke resultaten ‘faits à la maison’.

Door redactie Mediahuis Nijmegen

Les Meilleurs Pâtissiers du CC

Docente Frans en zelf fervent kookliefhebster Lucienne van Stijn bedacht een alternatief voor het Franse mondeling dat in normale tijden in maart zou worden afgenomen tijdens de traditionele ‘Jour P’. Zij nodigde haar leerlingen uit deel te nemen aan ‘Les Meilleurs Pâtissiers du CC’ om op die manier met de veilige 1,5 meter afstand toch hun Franse spreekvaardigheid te kunnen tonen. En wat is er mooier dan in de maand van de Francophonie te laten zien hoe je bakken en Frans babbelen met elkaar kunt combineren?

L’eau à la bouche

‘Génération Internet’ ging voortvarend aan de slag om in een vlog de kijker mee te nemen naar de privésfeer en er de totstandkoming van menig culinair spektakelstuk te filmen. In kleine groepjes zochten ze hun favoriete receptuur en wisten deze in het Frans uit te leggen, met steun van het geleerde vocabulaire uit de methode Libre Service junior  https://www.thiememeulenhoff.nl/voortgezet-onderwijs/frans/libre-service-junior en zonder de kritische blik van meesterbakker Robèrt of de lekkerbekkende André achter een spatschermpje. Bij het zien van al dit lekkers loopt het water je in de mond of zoals de Fransen zeggen ‘l’eau à la bouche’! De leerlingen (en vast ook papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s) hebben volop genoten van alle ‘gâteaux délicieux’! Leerzame lessen op meerdere manieren. Kijk maar naar de aflevering met Anne-Fleur en Mirte die gaan voor de traditionele Gâteau au chocolat en aan het einde van hun aflevering nog even een lesje uitspraak geven. Of laat je inspireren door Jasper, Jules en Pieter die een kunstige ‘Macaron le Glouton’-taart bakken. En wil je weten naar welk personage uit Sesamstraat deze taart genoemd is? Kijk dan de vlog helemaal af en laat het je docent Frans weten. Wie weet win jij dan wel een Franse lekkernij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here