We willen zo graag een lichtpuntje zien, een houvast voor de toekomst. De toekomst van na Corona, van na de zomer, van na de basisschool, na de middelbare school. Een toekomst waarin alles weer normaal is. Madelief Pierik ging op onderzoek uit en ondervroeg examenleerlingen, groep 8 kinderen en de kinderen van het Pontemcollege.

Wil je het hele interview lezen? Lees dan vanaf 23 maart het nieuwe CCMagazine.

Door Madelief Pierik

Grootse en ambitieuze toekomstplannen

Niemand, op misschien waarzeggers na, kan de toekomst voorspellen. Nooit is het zeker wat het ons zal brengen. Zeker met de chaos en vele bizarre gebeurtenissen de laatste tijd is het al helemaal niet zeker wat er morgen allemaal kan gaan gebeuren. Natuurlijk kunnen we wel alles proberen te voorspellen of in ieder geval hopen dat iets niet of wel gebeurt. Examenleerlingen hebben vaak net als groep 8-leerlingen grootse en ambitieuze toekomstplannen. Beiden zijn op een punt van hun leven waar grote veranderingen zullen gaan plaatsvinden die impact hebben op hun hele leven! Hoe denken zij over de toekomst? Ik heb ze geïnterviewd.

Naast een examen leerling en een groep 8-leerling heb ik ook nog twee nt2-leerlingen geïnterviewd die, naast hun lessen op het Pontem-college, ook lessen op het Canisius volgen. Dit zijn leerlingen die vanuit een ander land naar Nederland zijn gekomen en die hier vanwege omstandigheden een nieuwe toekomst aan het opbouwen zijn. Ik heb dezelfde vragen gesteld aan alle geïnterviewden.

‘Hoe kijk je naar het komende jaar? Wat denk je dat er gaat gebeuren, en wat zou je willen dat er zou gaan gebeuren?

Eigenlijk kreeg ik van alle geïnterviewden hetzelfde antwoord: Iedereen hoopt natuurlijk dat het coronavirus dit jaar verdwijnt en dat we weer terug kunnen naar ons oude leventje. De twee leerlingen, zussen, van het PontemCollege gaan volgend jaar naar de havo, op een andere school, waar ze natuurlijk ook erg naar uit kijken. Verder gaat de leerling uit groep 8 volgend jaar naar de middelbare school en heeft uiteindelijk voor NSG gekozen. De examen leerling weet nog niet 100% zeker wat hij wil gaan doen. Hij twijfelt momenteel tussen een tussenjaar, op een particuliere mode-opleiding, als hij daar bij binnen kan komen. Spannend!

‘Wat hopen jullie in de komende 5 jaar te bereiken?’

5 Jaar lijkt erg lang maar als je er over nadenkt is het helemaal niet heel veel. Toch zijn er veel leuke dingen geantwoord op deze vraag. Naast een opleiding beginnen en misschien zelfs afronden, werden er ook dingen genoemd als beter worden in dansen, piano, en een nieuwe taal leren! Ook hoopten twee van de geïnterviewden een partner te vinden in de komende 5 jaar. Hopelijk lukt het allemaal! De basisschoolleerling antwoordde dat hij dan of klaar wil zijn met de middelbare school of door wil stromen naar de havo! Maar dit weet hij nog niet zeker.

Lees het vervolg van dit interview vanaf 23 maart in CCMagazine 2!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here