Toen Lodewijk de veertiende zijn hof in Versailles in toom probeerde te houden door Graaf, Markies of Hertog onbenullige taakjes te geven bij het ochtendritueel, kon hij niet bevroeden dat 400 jaar later deze beslissing 140 Canisius brugklassers aan het ‘petit déjeuner’ zou zetten. Immers, het oorspronkelijke ontbijt, ‘le déjeuner’, werd alsmaar verlaat omdat het aangeven van koninklijke onderbroek tot hermelijnen mantel een tijdrovende klus was en de Zonnekoning, bekend om zijn enorme eetlust, om die reden een petieterig hapje voorafgaande aan het echte ontbijt bedacht: le petit déjeuner! Eh bien, misschien is het wel een broodje, excusez! een croissantje aap verhaal.

Brugklassers Jennane en Charlène doen verslag van het Franse ontbijt verzorgd door de Nederlandse bakker ‘Holland’ https://www.bakkerij-holland.nl/op de Dag van de Franse Taal.

Door Jennane Schüssler en Charlène Olthof

De dag van de Franse taal!

12 nov. 20

7:32

Vandaag is een hele bijzondere dag: het is de dag van de Franse taal! Speciaal daarvoor gaan we een Frans ontbijt eten op school. Er werd gevraagd om iets Frans aan te doen. Daarom heb ik een trui aan gedaan met daarop: “La Vie Est Belle” en mijn beste vriendin Charlène draagt een trui met de tekst: “Île de la cité”

8:32

We zijn net aangekomen op school en lopen naar het Talenplein, daar hebben we afgesproken.

8:38

Wow! Het is zo mooi versierd! Op elke tafel staat een zakje met daarin, een croissant, een broodje en een pain au chocolat. Er ligt ook een placemat en een servet met natuurlijk de Franse vlag erop! En er klinkt leuke Franse muziek. Er zijn een heleboel fotografen die foto’s maken.

 

9:21

Het ontbijt zit er op en ik zit echt vol! Iedereen moet nu zijn eigen spullen opruimen en daarna gaan we naar gym!

FIN!!!

Une impression:

1 REACTIE

  1. […] Donderdag 12 november was de dag van de Franse taal. Onze eerstejaars leerlingen werden getrakteerd op een echt Frans ontbijt onder begeleiding van passende muziek. Voorafgaand  hieraan hadden zij een project gedaan waarbij het gezonde ontbijt centraal stond en waarbij het Franse ontbijt werd vergeleken met het Nederlandse ontbijt. Een beetje Frankrijkkunde en een beetje gezonde voeding! De leerlingen van het Mediahuis hebben een mooie reportage gemaakt van dit gezellige evenement:  https://mediahuisnijmegen.nl/dag-van-de-franse-taal-en-cultuur/ […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here