Op maandag 15 en dinsdag 16 maart was het voor de medewerkers en leerlingen van het Canisius College mogelijk hun stem uit te brengen voor de schoolverkiezingen. Beide groepen gaven met hun stemgedrag blijk van de politieke verschuivingen die, mede onder invloed van de coronamaatregelen, in Nederland aan de gang zijn.

Door Ferdinand Schotman

Winst voor D’66 en VVD

Bij de leerlingen waren die verschuivingen al deels te zien bij de grootste partijen: D’66 kwam uit op 43 zetels en zette daarmee de groei door die in 2012 en 2017 ook al te zien was en ook de VVD wist flinke winst te boeken en op 38 zetels uit te komen. GroenLinks daarentegen halveerde bijna (van 36 naar 17 zetels) en viel daarmee terug naar een derde stek onder de partijen, waar het vier jaar geleden nog de verkiezingen onder de leerlingen wist te winnen. Van het CDA en de PvdA blijft weinig over als het aan onze leerlingen zou liggen: samen waren ze goed voor slechts vier zetels, vergeleken met elf in 2017. Forum voor Democratie lijkt ten koste van de PVV succes te hebben geboekt; twaalf zetels voor de partij van Baudet, waar Wilders terugvalt van vijftien naar elf. Van de partijen die voor het eerst aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen springen Volt en JA21 er in het bijzonder uit, met respectievelijk acht en vier zetels. Ook noemenswaardig is het succes van de BoerBurgerBeweging die schitterde door afwezigheid op het stemformulier maar desondanks één zetel wist te veroveren.

Maar liefst 378 Canisianen brachten de afgelopen twee dagen hun stem uit

Vergeleken met de landelijke situatie lijken onze leerlingen behoorlijk representatief voor het geheel te zijn. De top zes van partijen op onze school (D’66, VVD, GroenLinks, FvD, PVV, Volt) is namelijk vrijwel identiek aan de gegevens die ProDemos publiceerde op basis van de deelnemers aan hun scholierenverkiezingen. Op landelijk gebied wordt de VVD echter de grootste, voor D’66, en weet de PVV de FvD nipt voor te blijven voor de vierde plek. ProDemos meldde een opkomst van zo’n 50.000 scholieren, vergeleken met 140.000 vier jaar geleden, wat vooral te maken heeft met de coronamaatregelen en -aanpassingen. Op onze school lijkt dit mee te zijn gevallen. 378 leerlingen hebben de afgelopen twee dagen hun stem uitgebracht, wat neerkomt op 40% van de stemgerechtigden, in vergelijking met de 41,8% van vier jaar geleden. Hierbij moet wel worden benoemd dat de tweedeklassers niet als potentiële stemmers zijn meegerekend, aangezien zij in verband met de coronamaatregelen geen les hebben in het centrale schoolgebouw.

Medewerkers een stuk linkser georiënteerd dan leerlingen

Ook de medewerkers van onze school mochten uiteraard hun stem uitbrengen. Net zoals bij de leerlingen leidde dit tot een overwinning voor D’66, dat ondanks een klein verlies ten opzichte van 2017 afgetekend de grootste werd met 38 zetels. Vergeleken met de leerlingen bleken de medewerkers een stuk linkser georiënteerd te zijn, getuige het feit dat zowel GroenLinks als de PvdA duidelijk groter uitviel dan de VVD. De VVD wist echter wel maar liefst dertien zetels te winnen vergeleken met zowel 2017 als 2012, waar GroenLinks er juist 23 moest inleveren. Ook valt op dat de FvD en PVV, bij de leerlingen goed voor 23 zetels, er bij de medewerkers niet één wisten te bemachtigen. Ook de nieuwe partijen Volt en JA21 weten hun succes onder de leerlingen blijkbaar niet voort te zetten onder de medewerkers, die juist meer geneigd zijn voor bekende partijen als de SP en het CDA. De opkomst bij de medewerkers lag op 54,3%, wat vergelijkbaar is met de 50,9% van vier jaar geleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here