Weet je het nog van vroeger, toen je jong was en alles wilde weten van Dino’s, ridders, Romeinen en Indianen? En dat je steeds weer vroeg hoe het was…en toen, en toen, en toen. Tot wanhoop van je ouders die het toen ook even niet meer wisten! Nu kun je natuurlijk alles opzoeken op Wikipedia maar lezen neemt je echt mee naar het verleden. Daarom ging het superduo Famke en Michelle op bezoek bij de Kinderboekenwinkel in Nijmegen om eigenaresse Ingeborg Simonetti aan een vragenvuur te onderwerpen over de boeken van nu over toen. En voor de goede lezer…onderaan het interview staat nog een mooie aanbieding!

Door Famke Buwalda en Michelle van Leeuwe
Eigenaresse Ingeborg Simonetti

Hoe bent u deze kinderboekenwinkel begonnen? En waarom?

“Ik was leerkracht in het basisonderwijs en in de vriendenboekjes van kinderen schreef ik bij de vraag ‘Wat wil je later worden?’ altijd dat ik illustrator of kinderboekenschrijfster wilde worden. Ongeveer 4,5 jaar geleden kwam mijn dochter ermee dat de kinderboekenwinkel te koop stond “Dat is wat jij wil!” zei ze. Daar had ik eigenlijk nooit echt aan gedacht, maar toen stond deze te koop en leek het toch wel alsof het zo moest zijn. Eerst heb ik er niks aan gedaan, maar na een tijdje heb ik er toch maar werk van gemaakt. En het is gelukt!”

Heeft u een kinderboek uit uw jeugd bewaard? En waarom?

“Wel honderdduizend boeken! Ik had een boekje dat mijn moeder of oma altijd voorlas en daar krijg je dan toch altijd een speciaal gevoel bij. Ik zou nu niet zeggen dat dat het beste kinderboek ooit is, maar het gevoel erbij maakt dat het zo speciaal is en dat kan je gewoon nooit in de prullenbak gooien. Ik kan sowieso geen boeken weggooien.”

Zijn er kinderboeken die u nu nog leest?

“Ik lees alleen maar kinderboeken kan ik je verklappen, want ik vind dat ik alles wat ik hier in de kast heb staan moet hebben gelezen. En het is een klein winkeltje, maar er staan heel veel boeken, Dan heb je eigenlijk geen tijd meer om andere dingen te lezen. Gelukkig heb ik drie kinderen met drie verschillende leeftijden en daar lees ik aan voor, dus dan kan je al heel wat boeken afstrepen. De boeken voor de nog jongere kinderen lees ik gewoon hier in de winkel en de boeken voor de oudere kinderen, die liggen op mijn nachtkastje. Over de vraag ‘wat is nou een kinderboek?’ kan ik nog een lange discussie voeren, want ik vind heel veel boeken die hier staan gewoon mooie boeken. Het woord ‘kind’ hoeft daar niet perse voor van mij.”

Wat is uw favoriete kinderboek?

“Vroeger was het “Ze lopen gewoon met me mee” van Margaret Mahy vanwege het gevoel. Nu is het eigenlijk heel simpel: het aller aller mooiste boek dat er is: “Alfabet” van Charlotte Dematons. Het boek bestaat uit bijna alleen maar tekeningen en elke pagina staat in het teken van één letter uit het alfabet. Op de eerste pagina zie je dus alleen maar dingen die beginnen met de letter A en zo ga je het hele alfabet langs. Het is echt idioot mooi en ja ik kan eigenlijk niks anders zeggen dan ‘dát is het boek’.”

Het thema van deze Kinderboekenweek is “en toen?” Wat vindt u van dit thema?

“Ik vind dat wel een goed thema. Zoals Arend van Dam (die het kinderboekenweekgeschenk heeft geschreven) al zei “Geschiedenis is overal.” Op straat kom je bijvoorbeeld een standbeeld tegen en dat is niet gewoon maar een mooi of lelijk standbeeld, nee dat is iets. Daar zit een verhaal achter, net zoals jouw oma en opa verhalen hebben en jijzelf een geschiedenis hebt. Dus voor alle leeftijden kan je wat met dit thema.”

Heeft u het gevoel dat kinderen nu minder lezen?

“Nee, dat heb ik zelf helemaal niet. Je leest het overal en je hoort het overal, maar ik vind dat het eigenlijk wel goed gaat met het kinderboek. Kinderen komen hier in de winkel en zijn dan helemaal dolgelukkig met hun boek. Zelf zie ik ook wel dat het vanaf een jaar of 12 wat moeilijker wordt maar dan denk ik altijd ‘ja dat komt wel weer terug’. Ik vind dat er over het lezen een beetje negatief gedaan wordt en ik weet zelf ook wel dat er meer gelezen moet worden. Maar er moet vooral meer plezier komen in lezen! Het ‘moeten’ moet er een beetje vanaf.”

Wat zou u willen zeggen tegen de kinderen die nu niet van lezen houden?

“Haha, dan heb je je boek nog niet gevonden, want je kan gewoon niet niet van lezen houden. Mooie verhalen vindt iedereen leuk, alle mensen die niet lezen kijken Netflix en dat is eigenlijk ook lezen alleen dan met plaatjes. Dus kom langs en zoek samen met mij je goede boek. Ga niet naar een online winkel, want dan kies je een boek uit op basis van de kaft en een klein stukje tekst. Zo vind je nooit je goede boek! Als je je goede boek hebt gevonden hou je misschien nog steeds niet van lezen, maar wel van dat boek en dat verhaal.”

Welk boek raadt u de leerlingen van het Canisius College aan deze Kinderboekenweek te lezen?

Na een tijdje zoeken in de winkel zijn het uiteindelijk deze boeken geworden:

“Darius de grote is niet oké” van Adib Khorram.

“Nicolas en de verdwijning van de wereld” van Anne Eekhout.

en

“Quotum” van Marloes Morshuis.

Dus heb jij nog een boek nodig om deze Kinderboekenweek te lezen ga dan zeker even langs bij de kinderboekenwinkel in Nijmegen. Als je even laat weten dat je van het Canisius College bent krijg je 5% korting op je aankoop in de maand oktober en als je heel lief glimlacht misschien wel 10% 😊 : https://kinderboekwinkelnijmegen.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here