Yeliz Cicek studeerde communicatiewetenschap en volgde een minor journalistiek om in de media te werken. Ze schreef voor bladen en kranten als Vogue, Marie Claire, Algemeen Dagblad en is momenteel Adjunct Hoofdredacteur van Glamour. Ook zet zij zich in als spreker en host tijdens talks over feminisme en inclusiviteit. Ze woont in Amsterdam. 
Door Yeliz Cicek

“Haal eruit wat erin zit” was de slogan van het Canisius College toen ik er in 2000 op school kwam. Het pronkte bovenaan het briefpapier, waarop ik de eerste woorden schreef. Een motto dat veel in mijn leven zou gaan betekenen omdat niet alleen de docenten maar later ook ikzelf dat motto ter harte nam. Een van die docenten was mijn mentor: Jacqueline Kuipers. Een van de meest fantastische vrouwen die ik mijn carrière tegen zou komen en het bewijs dat je maar één iemand hoeft tegen te komen die in je gelooft.

“Jij kán dit, dat weet ik zeker”

Ik kwam binnen op mavo/havo, maar al snel bleek dat er meer inzat, waardoor ik in de derde klas direct mocht doorstromen naar het VWO. “Jij kán dit, dat weet ik zeker,” zei Jacqueline. Ze geloofde in mij en ik door haar in mijzelf. Ineens was studeren op de universiteit een optie, iets wat voor mij absoluut niet vanzelfsprekend was. In mijn familie had nog nooit iemand het tot de universiteit geschopt. Ik kom uit een arbeidersgezin met apetrotse ouders, maar helpen met huiswerk konden zij niet. Dus ik moest het uit mijzelf halen. Haal eruit wat erin zit, ik zag het toen zelf niet, maar het motto werd onderdeel van mijzelf.

“Dromen mag altijd natuurlijk”

Ik zette alles op alles om glansrijk te slagen. Naast studeren schreef ik me in als voorzitter van de Revue, een jaarlijkse theatershow en voor de schoolkant de Camat, als redacteur. “Little did I know” dat het de start was van mijn carrière in de media, als journalist. In mijn tienerjaren kocht ik van mijn zakgeld de Amerikaanse modebladen Vogue en ELLE. Ik scheurde, knipte en bewaarde mooie stukken in mijn klapper en droomde van een baan bij Vogue. Iets wat onmogelijk leek, maar dromen mag altijd natuurlijk. Ik slaagde zonder onvoldoendes en ging communicatiewetenschap studeren met een minor journalistiek. Ruim 13 jaar na mijn eerste schooldag liep ik het kantoor van de Nederlandse Vogue binnen en werd ik zelf die redacteur waarvan hopelijk jonge vrouwen stukjes uitscheuren en in hun klapper bewaren.

Haal eruit wat erin zit. Deze school deed het en meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here