Terwijl duizenden Fransen de straat op gaan om te demonstreren tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd die van 62 naar 64 is gegaan, worstelen honderd derdeklassers zich vol spanning door hun mondeling Frans om uit te leggen waarom ze ‘la belle langue française’ in hun ‘filière’ (profiel) hebben gekozen en in sommige gevallen helaas hebben ‘laissé tomber’ (laten vallen).

Door sectie Frans

Knabbelen aan de Franse taal is niet verstandig!

Het belang van de Franse taal als een van de wereldtalen (het wordt door 119 miljoen mensen gesproken), als werktaal en officiële taal bij de VN, de Europese Unie, de UNESCO, de Afrikaanse Unie, het internationale Rode Kruis en bij verschillende juridische instanties moge duidelijk zijn. Daarnaast speelt het Frans een rol in de luchtvaarttechniek, het vervoer per spoor, de voedingsindustrie, de luxe industrie en de technologie in het algemeen. Het is de enige taal die, samen met het Engels, op alle continenten gesproken wordt. En toch lijkt het steeds moeilijker te worden kinderen te overtuigen van dit belang, studenten te motiveren voor de studie Franse taal en letterkunde en schoolleiders te laten inzien dat het onverstandig is te knabbelen aan de uren Frans!

Er is lef voor nodig om Frans te spreken

Het enthousiasme van de docenten Frans gaat onverminderd door. ‘Joie de vivre’ is niet voor niets een Franse uitvinding! Niet voor niets willen de Fransen liever leven en minder lang werken. En niet voor niets geniet de sectie Frans van het Canisius College elk jaar weer van de mondelinge prestaties van de leerlingen die na drie jaar zich wel degelijk kunnen redden als zij straks in de meivakantie op een Parijs terras ‘un saumon’ of een ‘une crème brûlée’ bestellen, op de camping kunnen babbelen met een leeftijdsgenoot over die ene ‘youtubeur’ en in de toekomst vol zelfvertrouwen een hotelkamer durven te reserveren. Want er komt lef bij kijken om de Franse taal te spreken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here