Edukans is een organisatie die zich bezighoudt met onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Het is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw als een Christelijke organisatie tegen armoede. Nu is het minder Christelijk en strijdt Edukans tegen armoede en voor onderwijs. Geschiedenisdocent Dennis Ratering reist naar Kenia voor Edukans. Floort Mostert greep die kans aan om hem te interviewen over zijn drijfveren, wensen en plannen.

Door Floor Mostert

Iedereen verdient een kans

‘’Ik denk dat armoede in Kenia iets heel anders is dan de armoede hier’’ zo opent Dennis Ratering ons gesprek. ‘’Ik ben heel erg nieuwsgierig.’’ Dennis vindt het belangrijk om kinderen te helpen ze een betere toekomst te geven. “Het is heel mooi om daar een verschil in te kunnen maken”. Dennis vertelt dat hij ook vaak in Vietnam is geweest waar men vroeger armer was. In Afrika is dat echt anders. Er is daar een heel groot verschil tussen rijk en arm en iedereen verdient een kans.

Waarom is onderwijs zo belangrijk?

Hierop heeft Dennis een duidelijk antwoord. Voor ieder mens is het belangrijk om je te kunnen ontwikkelen. Om te kunnen worden wie je eigenlijk bent. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Onderwijs zorgt ervoor dat je ten eerste voor jezelf en je gezin kunt zorgen, maar vooral dat jij jezelf kunt ontplooien. Je krijgt de middelen in handen om je dromen na te jagen! Zodra mensen dromen kunnen najagen op de plek waar zij wonen is het minder noodzakelijk een gevaarlijke overtocht naar Europa te maken.

Wat is er nodig om mensen in staat te stellen hun dromen na te jagen?

In 2002 richtte het Canisius College (op de Goffertlocatie) een computerlokaal met internetverbinding in voor de Ngyuen Viet Hong High School in Can Tho. Twintig jaar later zei een docent Engels: “De wereld ging voor mij open! En met hem volgden heel veel leerlingen, die toegang tot de rest van de wereld kregen. Het is supergaaf dat verschil te kunnen maken!

Ongelijke verdelingen

Naast armoede is er in Kenia nog een heel ander probleem. De klimaatverandering zorgt daar nu al voor veel verandering en ellende.  Het einde is nog lang niet in zicht. Ellende die veroorzaakt wordt doordat rijke wereldburgers (Amerikanen, Europeanen en sommige delen van de Indische en Chinese samenlevingen) op enorme schaal energie gebruiken. Tegelijkertijd zijn er in Afrika veel conflicten onder meer door de grenzen die de Europeanen tijdens de conferentie van Berlijn in 1885 op het Afrikaanse continent hebben getrokken. Ook hebben Europeanen veel meer verantwoordelijkheden en zijn er ook meer conflicten door wat de Europeanen vroeger hebben aangericht.

Op weg naar Kenia

Edukans was in het verleden actief in India, Ghana, Suriname, Kenia en Oeganda. Ze hebben in 2021 een half miljoen mensen kunnen helpen, waaronder 60.000 noodsituaties en 1000 docenten. Dennis Ratering zou eigenlijk naar Oeganda gaan, maar door de Coronapandemie konden de Nederlandse docenten nog niet ontvangen worden. “In Kenia gaan we in groepen van 6 naar verschillende scholen om te kijken hoe het onderwijs verbeterd kan worden en hoe wij de docenten hierbij kunnen helpen. Wat voor Dennis belangrijk hierbij is, is de samenwerking. “Het is heel belangrijk te realiseren dat daar in Kenia leraren zijn die net als hier enorm begaan zijn met hun leerlingen. De omstandigheden zijn anders, maar uiteindelijk zijn wij hetzelfde. Die les heb ik in Vietnam geleerd en hoop in Kenia opnieuw te leren”, vertelt Dennis met enthousiasme.

Actie Adoptie van het Canisius College steunt!

“Ik ben er super trots op dat Actie Adoptie besloten heeft om een deel van de sponsorloopopbrengst te besteden aan Edukans. Via verschillende programma’s komt dat geld terecht bij het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en het managen van onderwijs. Dat kan ook niet anders want bij Edukans werken mensen, die veel verstand van ontwikkelingslanden én van onderwijsverbeteringen. De mensen die op reis gaan zijn meestal Pabo studenten, basisschool docenten, middelbare school docenten maar ook directeuren en management”. Het geld van Actie Adoptie komt zo direct op de juiste plek terecht!

Geschiedenis opnieuw bekijken

Waar kijkt hij het meest naar uit? “Een werelddeel ontdekken waar ik nog nooit ben geweest. Ik ga voor het eerst over de evenaar heen,’’ zegt hij. ‘’Ik ben benieuwd naar de culturele diversiteit, het landschap, de dieren, in gesprek zijn met collega’s daar en of ze gedrag en dingen herkennen en of er overeenkomsten zijn en de taal leren kennen. Dat begint al thuis”. In gesprek met wiskunde collega Mwansa Lusonga realiseerde Dennis zich hoe weinig hij van Afrika weet: “Leerlingen verdienen leerlingen die aan elkaar kunnen uitleggen hoe de wereld in elkaar zit. We gaan dan ook in gesprek met leerlingen die anders naar de wereld kijken. Uiteindelijk wil ik erheen om op verschillende manieren naar informatie te kijken. Om geschiedenis opnieuw te bekijken. Die veelheid aan perspectieven is een vorm van rijkdom. Zéker voor geschiedenis. Hoe gaan we geschiedenis opnieuw vormgeven? Daar draait het om!

Meer weten over de reis van Dennis Ratering of de mogelijkheden hem financieel te steunen? Klik dan hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here