Zweetdruppeltjes parelen op de gezichten van de jonge deelnemers. Zijn het de laatste zonnestralen die gloed geven aan de leerlingen van de derde klas of is het de spanning voor de uitslag? Op deze langste dag wordt bekendgemaakt wie dit schooljaar het project ‘MoneyMakers’ heeft gewonnen. Geld maken en dan ook nog eens geld winnen? Hoe zit dat precies?
Door redactie Mediahuis
Een zakelijke uitdaging waarbij je mag falen
Al sinds jaren organiseert docent economie Ali Salur het project ‘MoneyMakers’ waarbij leerlingen in de 3e klas leren wat er allemaal komt kijken bij het oprichten van je eigen bedrijf. Met je team werk je de ideeën uit om uiteindelijk ook geld te verdienen met je eigen product. En het is ‘serious business’. Wie wordt er directeur, penningmeester, secretaris, salesmanager of manusje-van-alles? In hun reflectie geven leerlingen aan hoe leerzaam het is om de vrijheid te hebben iets te kunnen opzetten waarbij je je fantasie volledig mag gebruiken om je droom te verwezenlijken en je je eigen grenzen mag ontdekken in de wetenschap dat je mag falen. “Het gaat ook om verantwoordelijkheid nemen en elkaar durven aan te spreken” vult Ali Salur aan maar vooral, en hier gaan zijn ogen stralen “iets doen voor een ander zonder tegenprestatie”.
Verkooptechnieken
De invulling van dit doel komt tot uiting in de keuze die de leerlingen maken aan welk goede doel zij hun opbrengst willen schenken. Daarbij scoren goede doelen die zich inzetten voor zieke kinderen hoog. Zich bewust van hun eigen geluk gezond door het leven te gaan, gaan de derde klassers fanatiek aan de slag met ‘zeep maken’, ‘tweedehands spellen verkopen’ of ‘cake bakken’. En natuurlijk wordt bij het behalen van hun doel de hele omgeving ingezet: ouders, opa’s, oma’s, buren en natuurlijk docenten wordt regelmatig gevraagd het bedrijf te steunen door een kleine aankoop te doen in de vorm van zelfgemaakte onderzetters, vrolijke plantjes of versierde geurkaars. De kwaliteit van de verkoper is juist in deze fase zichtbaar. Wie bezwijkt niet voor de stralende glimlach van de leerling in de gang die met een verleidelijk ‘please, please’ zijn waren aanprijst?
Warme sfeer op het Talenplein
Het project ‘MoneyMakers’ verdient alle aandacht. Niet voor niets verbindt Ali Salur er een wedstrijd aan waarbij de leerlingen een prijs kunnen winnen. Een toonaangevende jury, voorgezeten door de altijd en eeuwig betrokken rector van de school Martinette Selten, beoordeelt de geselecteerde bedrijven op marketing en sales maar ook op de vaardigheid tot reflectie, originaliteit en creativiteit. En dan breekt de feestelijke avond aan. Het is midzomer en dat is voelbaar. Ali Salur heeft er werkelijk alles aan gedaan om deze avond goed te laten verlopen. Gesteund door enkele leerlingen is er gezorgd voor koffie en thee en vooral liters water en kan Ali de gasten en de jury op het intieme en warme Talenplein ontvangen. Hij heeft een heuse presentatrice geregeld die de avond met een kwinkslag aan elkaar mag praten, docente Frans Anne Melchers die zelf aangeeft “weinig verstand van economie te hebben” maar wel even subtiel benoemt “dat de Franse taal superbelangrijk is voor de export met Frankrijk”.
De echte winnaar
De jury heeft het er zichtbaar zwaar mee want elke presentatie zou beoordeeld kunnen worden als de beste. ‘Sippy Sippy’, een bedrijf van alleen vrouwen heeft een zeer bekwame directrice met duidelijk leidinggevende kwaliteiten. Hun harmonieuze samenwerking springt in het oog. Maar ook ‘Soap Sellers’ die ondanks de samenklontering van hun hartjeszepen hebben doorgezet, verdienen het vermeld te worden. De mannen van ‘Toshare’ die met hun hightech sleutelhanger de publieksprijs winnen zijn terecht trots en het kleine broertje van een van hen springt juichend op want hem is het grootste ijsje beloofd als zij de 125 euro zouden bemachtigen. De eerste prijs gaat naar een hele klas! Met de organisatie van hun kunstveiling hebben ze laten zien dat ‘geluk met de dapperen is’. Niet alleen wisten zij de burgemeester over te halen de rol van veilingmeester op zich te nemen maar ook gingen zij door terwijl er toch echt via een kunstkenner was aangegeven dat hun project onmogelijk zou zijn.
Stichting ‘Mijn liefste wens’
Juryleden Theo Schippers en Jan Meurs, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van stichting ‘Mijn liefste wens’, zitten zichtbaar trots en blij achter de jurytafel te genieten. Immers, het grootste deel van de opbrengst gaat naar hun goede doel. De echte winnaars zijn natuurlijk alle leerlingen van de derde klassen die samen 6471 euro’s bij elkaar verdienden met hun hart op de goede plaats. Ali Salur kijkt voldaan terug op deze succesvolle 13 editie en terwijl de rector hem bedankt met een prachtig schilderij uit de veiling belooft hij plechtig ‘dit tot zijn pensioen te blijven doen’. Kortom, er gaan nog duizenden euro’s voor goede doelen verdiend worden!