Dinsdag 16 september hebben de 3e klassen van het Canisius College meegedaan aan de World Cleanup Day. Dit is een jaarlijkse actie die wereldwijd bekend is en is begonnen in Estland. De leerlingen hebben geleerd over de plastic soep, hoe je zelf minder plastic kan gebruiken en ze hebben hun eigen steentje bijgedragen!

Michelle, Sophie en Famke vertellen hoe zij deze dag hebben ervaren en wat zij hebben geleerd.

Tekst: Michelle van Leeuwe, Famke Buwalda en Sophie Paulis
Foto's: Erle Cremers

Per minuut komt er ongeveer één vuilniswagen aan plastic in de oceaan terecht.

We zijn veel te weten gekomen over het probleem van de plastic soep. Zo hebben we geleerd over de verschillende soorten plastic, hoeveel plastic er wordt geproduceerd per minuut en hoeveel daarvan wordt gerecycled. Er is ons veel verteld over wat de plastic soep is en door middel van filmpjes zijn we erachter gekomen hoe erg het probleem daadwerkelijk is.

Derde klassers actief rondom school

Er zijn twee soorten plastic: duurzaam en wegwerp plastic. Duurzaam plastic gebruik je vaker; je tandenborstel bijvoorbeeld, die gebruik je iedere dag en dat is daarom duurzaam plastic. Als je echt duurzaam wilt leven kun je beter een houten tandenborstel gebruiken.

Wegwerp plastic is plastic dat binnen twintig minuten weggegooid wordt. Daar wordt bijvoorbeeld een verpakking mee bedoeld: je koopt een product in de winkel en thuis gooi je de verpakking weer in de prullenbak.

Er wordt geschat dat er iedere minuut 1 miljoen flesjes worden verkocht wereldwijd. Per minuut komt er ongeveer één vuilniswagen aan plastic in de oceaan terecht! En helaas wordt dan ook maar een klein deel van dat plastic gerecycled. Namelijk maar 9%.

Zelf aan de slag

Wij zijn met alle 3e klassen in groepjes eropuit gegaan om afval te ruimen. Voordat we dat konden doen hebben we eerst wat uitleg gekregen over de plastic soep, het gebruik van plastic, etc. We zijn erachter gekomen hoeveel plastic en ander er afval er wel niet ligt,  niet alleen in dorpen of steden, maar ook in natuurgebieden. Samen hebben wij zoveel mogelijk afval opgeruimd in en rondom Nijmegen en hebben zo ons eigen steentje bijgedragen.World Cleanup Day was erg leerzaam maar we zijn geschrokken over de hoeveelheid afval, met name plastic, die onze wereld gebruikt, verspilt en in de oceaan gooit. We hopen ook dat we samen iets kunnen doen om het probleem zo goed mogelijk te verminderen.

Wat kan jij doen?

Er zijn natuurlijk ook dingen die je zelf kan doen. Bijvoorbeeld:

  • Probeer zo weinig mogelijk plastic te gebruiken en ga bij jezelf na of je een product wel echt nodig hebt als het meerdere keren in plastic is verpakt.
  • Gooi al je afval in de prullenbak.
  • Gebruik dingen zoals je plastic flesjes of tasjes vaker dan één keer.
  • Zoek naar alternatieven, gebruik bijvoorbeeld een houten tandenborstel of een dopper i.p.v. een plastic flesje.

Je denkt nu misschien dat dat geen nut heeft  want wat maakt één persoon nou voor een verschil? Maar als iedereen probeert zo min mogelijk plastic te gebruiken dan zal dat wel degelijk schelen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here