Zenuwachtig dribbelt de assistente van de producent tussen de crew door alsof zij voor de eerste keer op een set staat. Druk gesticulerend en met een schelle stem regelt zij dat de figuranten op de juiste plek staan en deelt zij commando’s uit alsof zij de presentatrice is van de best lopende talkshow van Nederland. Wat stress met een mens doet want de film ‘must go on!’ en we gaan voor de kijkcijfers.

Door Catherina de Kort

Een kwispelende hond doet spontaan mee in de film

De tien jonge acteurs daarentegen luisteren aandachtig en volgen geconcentreerd de aanwijzingen van de regisseur. Hij weet ze precies in de juiste houding te krijgen en legt in rust uit welke emotie ze moeten uitdrukken. Filmmaker Boris heeft het draaiplan tot in de details uitgewerkt en weet waar hij mee bezig. Immers, zijn bedrijf http://www.borisloning.com/stond garant voor het succes van de vorige sfeerfilm die hij maakte van deze school. ”Max, niet in de camera kijken!” Max kijkt verbaasd op en roept met Groesbeekse nuchterheid: “Nou moet ie niet mooier worden. Van mijn moeder moet ik juist altijd wel in de camera kijken”. Vervolgens werpt hij de frisbee zwierig naar een vriend en komt er een hond kwispelend en niet gepland in beeld. Maar dat is mooi voor het plaatje als symbool van de school die al meer dan 120 jaar ‘Canis’ in haar wapen heeft staan.

Nu filmervaring opdoen, straks inzetten bij DTM!

Alle leerlingen volgen het vak DTM, DigitalTechMedia, waarbij er in de eerste weken al aandacht is geweest voor camerastanden en perspectieven. Als de camera recht voor de neus van Anna wordt geplaatst herkennen de leerlingen onmiddellijk dat het om een close-up gaat. Het maken van een film bereidt ze ook voor op een van de onderdelen van het vak waarbij het storyboard de basis gaat vormen van het script dat ze zelf gaan schrijven. Met engelengeduld wachten de brugklassers op de opname van het shot waarin zij in beeld komen. Opbouwen van de set, licht instellen, figuranten instrueren, dat alles is een tijdrovende zaak. Draaidagen van 12 uur had niemand bedacht behalve Anna die al een rol heeft gespeeld in een Nederlandse speelfilm.

Het avontuurlijke gewone leven van een brugklasser

Maar wat wordt er nu verteld in de film? Dat is natuurlijk een beetje een verrassing voor de kijker maar terwijl er een grote lamp op Jur gericht staat, grapt hij wijzend op de felle lichtbundel dat “hij in de spotlights staat of nou ja, gewoon je dagelijkse leven”. Een gewone film over gewone brugklassers die hun eerste dagen op de middelbare doorbrengen. Dat is avontuurlijk genoeg blijkt uit het laatste shot waarin Sibbe midden op de dansvloer van ZjeeHuub genietend staat rond te kijken. “Dit is weer eens wat anders dan een wedstrijd van Achilles kijken”, verzucht hij als Boris hem na het shot een high-five geeft en met een knipoog naar de hele crew aangeeft dat het erop zit…it’s a wrap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here