Waar maak je leerlingen het gelukkigst mee? “Lesvrij!”, hoor ik jullie denken. Niet op het Canisius College. Daar schreven kinderen zich massaal in voor een lesmarathon en betaalden er ook nog eens voor. “Vierentwintig uur lang met z’n allen luisteren naar mooie verhalen, interessante lezingen volgen en je tussendoor sportief bewegen en daarmee geld ophalen voor het goede doel werd het plan van ons groepje”, zo licht Jip van Ingen, een van de initiatiefnemers, toe. Dat het plan ook nog gerealiseerd kon worden in deze tijd was helemaal een verrassing. Het werd een hectische week waarin last minute nog veel geregeld moest worden maar uiteindelijk kon het hele programma worden uitgevoerd en haalde dit event zelfs de krant.

Een van de sprekers was Gijs Rademaker, journalist en opiniepeiler en oud-Canisiaan. Mediahuis Nijmegen logde in bij zijn lezing om tien uur ’s avonds.

Door redactie Mediahuis Nijmegen

Slimste Dino-kenner

Gijs Rademaker, wie kent hem niet? Het gezicht van het EenVandaag Opiniepanel en regelmatige gast bij Eva Jinek of bij Khalid en Sophie aan tafel. Bij de leerlingen van de onderbouw gaat er pas een lichtje op als Gijs zichzelf introduceert als deelnemer aan de ‘Slimste mens’ waarin hij, zoals hij zelf eerlijk bekent, ‘keihard sneuvelde’. Zijn deelname aan de ‘Slimste mens’ had wel een verrassend vervolg. De ontmoeting met Maarten van Rossum die in deze kennisquiz te zien is als de wat knorrige eenmansjury was de aanleiding voor Gijs om een podcast over dinosaurussen te gaan maken.

De zwijgende massa wordt gehoord

Hoe belangrijk het werk van een opiniepeiler is blijkt maar weer eens in deze tijd. Moet de horeca dicht, mogen kappers weer gaan knippen, kunnen de sportscholen weer open? Voor EenVandaag wordt er aan 80.000 mensen via mail gevraagd hun mening te geven over dit soort onderwerpen. Gijs en zijn team analyseren de vragenlijsten en vervolgens worden deze anonieme peilingen bij EenVandaag besproken. Met zo’n 1,2 miljoen kijkers per dag, kun je je voorstellen dat de invloed groot is. En ja, ook Premier Rutte zal zeker kijken want als alle kroegbazen protesteren tegen de maatregelen dan is het des te belangrijker te weten hoe de ‘zwijgende massa’ denkt.

Oogjes toe maar de snaveltjes gaan door

Terwijl de oogjes van het publiek wat slaperig worden, peilt Gijs Rademaker zijn publiek. En daarin zie je dan toch de professional: “Hoe staan we ervoor nu? Zal ik wat dia’s overslaan? Gaan we nu over tot de Tyrannosaurus Rex?” De adrenaline in de zaal stijgt voelbaar. Weer een korte peiling: hoe groot is de kennis over dino’s bij de leerlingen? De meeste kennis is opgedaan bij de lessen aardrijkskunde en weegt niet op tegen de kennis die Gijs Rademaker opdeed tijdens het kijken naar ‘Jurassic Park’, een succesvolle sciencefictionfilm uit 1993 waarin deze beangstigende reptielen de hoofdrol spelen.

En dan verandert de serieuze opiniepeiler plotseling in kleine Gijs die als brugklasser met rode wangen op de bank voor de eerste keer naar ‘Jurassic Park’ keek. De meest bijzondere feitjes vliegen de luisteraars om de oren. Wist jij dat een Tyrex maar twintig kilometer per uur kon rennen? Of dat de Velociraptor bluddy slim was? Het publiek is gewekt, de snaveltjes gaan open: “Dat waren toch agressieve kippen?” roept een meisje klaarwakker. Gijs gaat nu helemaal los. Een Dilophosaurus reikt tot aan het plafond van de Aula, bij Hollywood doen ze aan shrink-wrapping’, DNA overleeft nooit, gif is kostbaar en een Tyrex is niets meer dan een bek op pootjes. En dan is het echt over elven…oké, Gijs geeft nog een laatste weetje: ”Wat hebben die kleine pootjes met seks te maken?” Wil je het antwoord weten, ga dan maar eens naar Naturalis, bewonder er de ‘Natural biting’ bij Trix en leer alles over het liefdesspel van de Tyrex.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here