Als je bijna een 10 haalt voor ‘veiligheid’, dan doe je er als school echt alles aan om kinderen gelukkig in de gangen, de aula, het klaslokaal, de gymzaal en het buitenterrein te laten vertoeven. Een 9.8 ontving het Canisius College op de website van ‘scholen op de kaart’. Om dit resultaat te waarborgen, organiseert Annemieke Wijtmans als lid van het zorgteam jaarlijks klassikale voorstellingen waarbij sociale vaardigheid centraal staat.

Door redactie Mediahuis

Elkaar kennen is elkaar begrijpen

Vanaf dag één zorgen de mentoren ervoor dat je in de brugklas liefdevol wordt opgevangen en je elkaar snel leert kennen. Want als je elkaar kent, kun je de ander ook beter begrijpen. Vrienden maken wordt makkelijker in de veilige omgeving van je klas en de bovenbouwleerlingen nemen hun taak als mini-mentor hierin zeer serieus. Niet voor niets hebben zij een opleiding gevolgd om professioneel de brugklassers zo snel mogelijk wegwijs te maken in het schoolse bestaan.

Je veilig voelen in de sociale schooljungle

Maar na dag één begint het pas echt en om je veilig te voelen in de sociale jungle die het dagelijkse schoolleven soms kan zijn, organiseert het zorgteam diverse events waarbij het met name gaat om het bespreekbaar maken van (online) pesten, grensoverschrijdend gedrag en groepsdruk. Want zodra de puberteit aanbreekt jagen de hormonen je gedrag weleens een richting op waar je niet voor lijkt te kiezen en dan lijkt ‘het gedoe’ je gewoon zomaar te overkomen.

Want zeg nou zelf, die ene foto die je aan je beste vriendin liet zien, was niet bedoeld ‘viral’ te gaan op Instagram. En als je moeder een foto van jou als baby in bad plaatst op Facebook en dát op je 16e verjaardag met als ondertitel ‘wat vliegt de tijd’, vliegt bij jou het schaamrood naar je kaken. De voorstelling iSocial, die jaarlijks terugkeert op school voor de tweede klas, legde voor de herfstvakantie precies deze gevoeligheid bloot en maakte de “do’s and don’ts” in de online wereld bespreekbaar. Een Snapchat is snel verstuurd en een TikTok filmpje heeft voor je het weet 17k volgers en waar dat toe kan leiden weten we allemaal sinds een recentelijke rage waarbij fake roddels de ether in werden gestuurd met pijnlijke gevolgen.

Echte pubers hebben respect

‘RESPECT’ is de titel van de interactieve theatervoorstelling voor de derde klas. Niet voor niets met hoofdletters geschreven. Leren hoe het hoort door te zien hoe het niet hoort en hoe het wel kan. In de voorstelling loopt een gebeurtenis die zich voordoet op sociale media volledig uit de hand. Whatsappen is natuurlijk dé manier om snel iemand te bereiken, dingen te regelen en te communiceren maar wat als je te snel met de foute emotie je bericht verstuurt? Dan kan communicatie tot respectloze miscommunicatie leiden en wat we juist willen bereiken in onze veilige school is dat échte pubers respect hebben voor iedereen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here