En daar zitten ze dan: vier kersverse brugklassers die vorig jaar nog droomden van de grote school in de stad en nu ogen als doorgewinterde middelbaar scholieren: Anna, Isa F., Isa P. en Thomé. Niet alleen de namen rijmen maar ook de karakters zichtbaar in de nieuw verworven vriendschap. De redactie van het Mediahuis Nijmegen nodigde de vriendinnen uit om te vertellen over hun eerste weken op de middelbare school.
Door Mediahuis Nijmegen
Vanaf dag één gesprekstof genoeg
Het was vriendschap op het eerste gezicht. Toen Isa F. vol spanning haar schoolboeken kwam ophalen herkende zij in Anna onmiddellijk een ‘mede mini mens’. Voor Anna voelde de ontmoeting aan als “twee verloren wezentjes tussen wie er direct een speciale connectie ontstond”. Het ‘wijsneusalarm’ dat afging bij Isa F. verdween als sneeuw voor de zon toen bleek dat zij allebei dezelfde passie deelden voor boeken als ‘Borealis’ en ‘Harrie Potter’. Ook Isa P. sloot zich makkelijk aan bij deze vriendschap in wording want naast lezen zijn ze alle drie dol op theater en musical. Gespreksstof genoeg in de pauzes en op de fiets naar school en weer terug over de Waalbrug tot ver in Nijmegen-Noord. Wel van ver maar vanuit de tegenovergestelde richting legt Thomé de route naar school af. Ook zonder gedeelde hobby’s kan er vriendschap ontstaan “want, zo verduidelijkt Thomé, als ze ergens niet van houdt is het wel van lezen en musical en is haar grote interesse gewoon voetbal”.
Een nieuwe uitdaging maar ook huiswerk
Met warme herinneringen aan de basisschool zijn deze jonge Canisianen toch erg blij op hun nieuwe school. Je maakt nieuwe dingen mee, krijgt nieuwe vriendschappen met wie je zelfs beter ‘levelt’ dan met de vriendschappen van groep 8 en zelfs de uitdaging voelt goed, bekent Isa F. want “met twee vingers in je neus de lessen volgen, geeft op den duur geen voldoening.” Maar het schoolleven van een brugklasser moet ook weer niet worden geïdealiseerd. “Kijk, de tijd van alleen maar topo leren of de voorbereiding op de wekelijkse nieuwsbegrippen is voorbij”, verzucht Thomé en daarmee doelt zij op de hoeveelheid huiswerk die ze leren te plannen in hun gloednieuwe ‘Plenda’.
Een plek voor creativiteit
Op zoek naar een school waar veel ruimte is voor creativiteit hebben de vriendinnen hun plekje gevonden op het Canisius College. Ondanks de afstand die er gefietst moet worden waarbij de elektrische fiets soms de oplossing is, genieten ze alle vier volop van tekenen, verheugen zij zich op de presentatie voor hun ouders die ze binnenkort mogen geven en zijn ze enthousiast gestart met de schoolmusical. Aangenaam verrast zijn zij door het nieuwe vak DigitalTechMedia dat ze maar liefst vier uur in de week hebben. Je leert er niet alleen goed gebruik te maken van je mobiel maar zowel bij het technische onderdeel als het mediadeel ben je praktisch bezig met iets moois te maken. Het allerleukste dat ze tot nog toe hebben meegemaakt is toch wel het meedoen aan een echte film die half november uitkomt.
Mobieltjes in de bak!
Het gesprek komt op het gebruik van je mobiel en hier horen we de jeugd anno 2023 spreken. De meiden zijn ervan overtuigd dat het onderdeel is van de maatschappij, dat je je mobiel nodig hebt voor veilige communicatie met het thuisfront en betreuren bij voorbaat de rol van de conciërges die straks politieagent moeten spelen als mobieltjes in de pauze verboden worden. De oplossing? Gewoon de mobiel in de bak! Dat is goed geregeld! En tip voor de ouders: een tijdslimiet instellen op apps met Family Link.
En dan gaat de bel en moeten de vriendinnen verder. Gemoedelijk lopen ze door de gang en vinden ze blind de weg door het gebouw waar “de sfeer precies zo is als op de open dag”, zegt Anna oprecht. En zij is een expert want zij was vanaf groep 7 van de partij bij alles wat het Canisius College aanbood om de school te leren kennen.