In de toekomst van onze leerlingen spreken er naar verwachting 750 miljoen mensen wereldwijd Frans. Franstalige volkeren groeien namelijk momenteel sneller dan volkeren die Engels of Mandarijn spreken. De invloed van de Franse taal zal dus weer flink toenemen. Om onze leerlingen voor te bereiden op het jaar 2050, oefent de sectie Frans op allerlei manieren met het aanleren van woordjes. In een drukke, chaotische wereld is het niet makkelijk je ‘op de traditionele manier’ te focussen op het vocabulaire en gedisciplineerd met veel regelmaat woordjes te ‘stampen’. We blijven rijtjes dreunen, zinnen overschrijven, KAHOOT quizzen winnen en oefenen met WRTS maar sinds vandaag is er een nieuwe methode bij die gegarandeerd een hype gaat worden. In ieder geval op het Canisius College: ‘ Le circuit de Canisius’.

Petite impression de la journée:

Door sectie Frans

De sectie Frans zag het de laatste jaren gebeuren, mede onder invloed van Corona: steevast elke dag woordjes herhalen om ze te automatiseren niet alleen voor het eerstvolgende proefwerk maar ook voor later, werd steeds meer een utopie. Uit onderzoek blijkt echter dat 95% van de woorden bekend moet zijn om een tekst te begrijpen. Met het oog op de 12, 13 of zelfs soms 14 teksten die in een verre toekomst gelezen moeten worden bij het CITO eindexamen, ging de sectie Frans op zoek naar een effectieve manier om woordjes te leren. De rijtjes blijven bestaan en het belang van de context was al jaren geleden ingezet maar in het lessenplan werd nu een standaard moment ingepland voor het oefenen van idioom door veel interactie. En dat werkt! En als klap op de vuurpijl bedacht docent Frans Arno van Bergen een ‘salle d’évasion’ waar je door samen te werken de code kon kraken om uiteindelijk ‘les nounours’ te bevrijden.

Niets is leerlingen vreemd en ook hier kozen enkele tweede klassers er in eerste instantie voor de woordenopdracht te vermijden en resultaatgericht direct aan het slot te gaan morrelen of de kist proberen open te breken. Maar monsieur Arno is “très intelligent”: de opdrachten waren zo gemaakt dat uiteindelijk bij elke leerling de motivatie steeg tot een hoogtepunt, er fanatiek gepuzzeld werd en alleen door echte samenwerking het doel bereikt kon worden want zoals op de ramen van het Franse lokaal te lezen staat: “Tout seul on va plus vite. Ensemble on va plus loin”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here