De maand juni is begonnen en daarmee ook de pride month. Tijdens pride month wordt er op verschillende manieren aandacht besteed aan de LHBTIQ+ gemeenschap, iets wat door de vele homofobie die nog steeds bestaat erg belangrijk blijft.
Door Sophie Paulis en Michelle van Leeuwe
Op 28 juni 1969 deed de Amerikaanse politie een inval in de homobar ‘Stonewall Inn’, waarbij de politie hardhandig op heeft getreden tegen lesbische vrouwen. Precies een jaar later vond de eerste Gay Pride plaats in New York, een parade bedoeld als opstand tegen de politie. Dit werd bewust als een vrolijke actie neergezet, zodat mensen er een goed gevoel aan over zouden houden. Omdat die inval in juni plaatsvond, wordt in deze maand pride month gevierd.
Hoewel de pride optochten van oorsprong demonstratief zijn, wordt er een vrolijke draai aan gegeven. Zo zijn de spandoeken en borden waar mensen hun boodschap mee willen brengen leuk versierd en hebben mensen vrolijke kleren aan. Op deze manier komt de boodschap duidelijk aan maar is er ook veel positiviteit. Een voorbeeld van zo’n optocht is bijvoorbeeld de canal pride in Amsterdam. Het doel van de optochten is in grove lijnen overal hetzelfde: dat iedereen gelijk behandeld moet worden ongeacht sekse, geaardheid etc. In landen waar het homohuwelijk legaal is, is de boodschap vooral om elkaar te accepteren en homo- en transfobie tegen te gaan. In veel landen is het homohuwelijk echter verboden en is de boodschap vooral dat mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap dezelfde rechten moeten krijgen als hetero en cisgender mensen.
LHBTIQ+ is de algemene term voor mensen die niet hetero en/of cisgender zijn. Hetero betekent dat je alleen op het tegenovergestelde geslacht valt (mannen die op vrouwen vallen en andersom), cisgender mensen zijn mensen die zich identificeren met het geslacht dat hun is aangewezen bij de geboorte. De mensen die dus niet hetero en/of cisgender zijn vallen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap, deze afkorting staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, interseks, queer en meer. Queer is een term die gebruikt wordt voor alle mensen in de gemeenschap, maar ook vaak specifiek voor mensen die niet hetero en/of cis zijn maar verder geen label aan zichzelf willen geven.
Er zijn ook gevallen waarbij hetero en cisgender mensen wèl binnen de LHBTIQ+ gemeenschap vallen. Als mensen zich identificeren als aseksueel of aromantisch vallen zij ook binnen de gemeenschap. Aseksualiteit kan gezien worden als een umbrella term, wat betekent dat hier verschillende categorieën onder vallen. Als mensen aseksueel zijn betekent dit meestal dat ze geen seksuele aantrekkingskracht voelen en geen behoefte hebben aan seks. Mensen die aromantisch zijn voelen juist geen romantische aantrekkingskracht en hebben geen behoefte aan een romantische relatie. Soms kunnen deze dingen samengaan, maar dit is zeker niet altijd zo. Aromantische mensen kunnen nog steeds een seksuele relatie willen en aseksuele mensen een romantische relatie.
In tegenstelling tot wat tegenwoordig vaak wordt gezegd, is het nog steeds erg belangrijk om aandacht te besteden aan mensen in de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook in landen waar dit wel wordt geaccepteerd, vindt namelijk nog veel homo- en transfobie plaats. Doormiddel van bijvoorbeeld pride month, waarbij aandacht wordt geschonken aan de LHBTIQ+ gemeenschap en dit in een positief daglicht wordt gesteld, hopen mensen homofobie tegen te gaan.