De maand van de geschiedenis zit er dan misschien weer op, geschiedenis gaat nooit voorbij. Voor het vak WON (wetenschappelijke oriëntatie Nederland) dat op het Canisius College wordt gegeven, trokken de leerlingen van 2 Gymnasium erop uit om onderzoek te verrichten naar een zelfgekozen onderwerp gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Geschiedenis en WON-docent Bo van Leeuwen nam de leerlingen mee naar het regionaal archief van Nijmegen alwaar de jonge onderzoekers met hun neus in de boeken doken.

https://regionaalarchiefnijmegen.nl/

Redactielid Mathilde Schoofs was erbij en maakte een kort verslag van deze dag.

Mathilde Schoofs

Onderzoeksvraag opstellen, samenwerken, samen speuren naar bronnen.

WON  is een officieel vak op onze school. Voor dit vak ga je op onderzoek uit. Je gaat samenwerken in een groepje of alleen. Een van de recente onderzoeken in de tweede klassen van het Gymnasium is de Tweede Wereldoorlog. Als eerste moesten we een onderzoeksvraag opzetten. Deze moesten we zelf bedenken. Het kon over de kinderen gaan, hun beleving of het bombardement op Nijmegen. Als het maar in Nijmegen was. Na het opstellen van deze onderzoeksvraag ging je bronnen zoeken. Ook ging je twee bezoeken afleggen aan het regionaal archief van Nijmegen.

Bronnen opvragen en dan wel op de correcte manier je mail verwoorden.

Bij het eerste bezoek kreeg je uitleg over het archief en werd er verteld over mogelijke onderwerpen. Dit was dan voor de ene helft van je groepje. Voor het tweede bezoek moest je bronnen opvragen. Je moest een nette mail opstellen over welke bronnen je graag zou willen inkijken.

Je even een echte schatzoeker voelen.

Bij het archief zelf kon je ook nog om advies vragen en kreeg je de opgevraagde bronnen in te zien om er vervolgens foto´s en notities van te maken. Zo kwam je weer iets verder in je onderzoek. Ik vond het verbazingwekkend om in zulke bronnen te lezen en ze van dichtbij te mogen bekijken het was voor mij echt “schat zoeken”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here