Het Canisius is een WON-school. Maar wat betekent dit? WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland. Je gaat in projecten je ‘academisch denken’ ontwikkelen. Je maakt kennis met de wetenschap en je leert zelf onderzoek te doen op wetenschappelijk niveau. Je gaat ook echte wetenschappers ontmoeten. We werken in die projecten samen met universiteiten die je zult bezoeken, maar er komen ook wetenschappers bij ons op school. WON staat op het programma van alle leerlingen in de Atheneum/Gymnasiumklassen.

Een monoloog van de tweedeklassers Merel Schmidt, Puck van Kraaij en Mirte van Eeten van het gymnasium.

Mirte, Puck en Merel hebben bewust voor Won gekozen. Zij hebben vorig jaar samengewerkt aan een onderzoek naar “de beste manier van leren” en hebben met het resultaat zelfs de eerste prijs gewonnen bij de landelijke WON-manifestatie! Ook leerlingen uit 5V sleepten een eerste prijs in de wacht. Een topprestatie!

WON leek ons heel interessant en we hebben geen moment spijt gehad van onze keuze. Het is af en toe wel druk, want je moet de tijd die je eraan besteedt heel goed plannen. Dat hebben we er graag voor over, zo leuk is het!

Het bijzondere aan WON is dat je zelf mag kiezen wat je wilt onderzoeken. We zijn erg nieuwsgierig naar allerlei dingen. Bij de gewone lessen leer je natuurlijk al een heleboel, maar daar moet je verplichte stof beheersen. Bij WON gaat het meer om je persoonlijke interesses.

Docenten leggen eerst uit wat een degelijk onderzoek precies inhoudt en hoe het verslag en de presentatie eruit moeten zien. Ze vertellen hoe je een onderzoek opzet en uitvoert, maar je wordt helemaal vrijgelaten in je aanpak. Dat is heel leerzaam. Voor tips en ondersteuning kun je wel altijd bij een docent terecht.

Tot nu toe hebben we al veel geleerd, niet alleen wat betreft kennis. Ook op het gebied van samenwerken: je werkt samen aan een onderzoek, dus moet je ook goede afspraken maken met je groepsgenoten en rekening houden met elkaar. Je leert taken te verdelen en je aan afspraken te houden.

Doordat je het onderzoek en de resultaten moet presenteren, leer je ook heel goed hoe je dat duidelijk en enthousiast doet. Presentatievaardigheid is een belangrijk leerpunt, je wordt steeds handiger en vrijer daarin.

Merel: “Vanwege WON heb ik zelfs voor deze school gekozen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here