Flora Schrijver-Jacobs

Wie gisteren de geëmotioneerde overlevenden en nabestaanden van de Holocaust hoorden tijdens de uitspraak tegen FVD-leider Baudet, begrijpt meer dan ooit het belang van herdenken. Lena van Leeuwe kreeg van haar docent geschiedenis Dennis Ratering de kans om voor de Smolinsky Foundation eerder opgenomen interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog uit te werken. De verhalen maakten diepe indruk op haar en lieten haar beseffen dat deze verhalen nooit verloren mogen gaan.

“Het recht op vrijheid van meningsuiting van Baudet weegt in dit geval minder zwaar dan de bescherming van de identiteit en waardigheid van de Joden tijdens de Holocaust”, zo oordeelde de kortgedingrechter. Zijn uitspraak wordt door dit essay alleen nog maar versterkt.

Door Lena van Leeuwe

Het belang van herdenken

Mensen zijn in staat lessen te trekken uit het verleden. Bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis maken ons duidelijk op welke normen en waarden we onze maatschappij willen baseren. We zijn immers van mening dat sommige gebeurtenissen zich in de toekomst nooit meer mogen herhalen. Neem bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Het leed dat velen in deze periode aangedaan is, gaat lijnrecht in tegen de waarden van vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit die centraal staan in onze maatschappij. Aan het eind van deze oorlog was er meer dan ooit tevoren het besef dat zoiets zich nooit zou mogen herhalen. Men moest het ‘normale’ leven weer oppakken, maar de gruwelijkheden uit de oorlog mochten niet vergeten worden. Wie de geschiedenis vergeet, is immers gedoemd deze te herhalen. Van 4 mei werd een nationale herdenkingsdag gemaakt, waarop we in stilte alle oorlogsslachtoffers herdenken. Al bestaat deze herdenkingsdag nog steeds en wordt er op scholen veelal ruimschoots aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog, men raakt hier toch steeds verder van verwijderd. Met het verstrijken van de tijd wordt het voor ons steeds moeilijker om ons te verplaatsen in alles wat mensen destijds overkomen en aangedaan is. De meeste overlevenden zijn inmiddels overleden, waardoor er steeds minder mensen zijn die ons persoonlijk over hun oorlogservaringen kunnen vertellen.

De Smolinski Foundation

Smolinski Foundation is een stichting die de herdenking van oorlogsslachtoffers op een bijzondere wijze voort wil zetten. Oprichter Herman Teerhöfer heeft tientallen interviews gehouden met Joden die de holocaust overleefd hebben. Zij vertelden hem openhartig over alle gruwelijkheden die zij hebben moeten doorstaan gedurende de Tweede Wereldoorlog. Door middel van deze interviews, geschreven artikelen en gastlessen, wil de stichting vrede en verdraagzaamheid bevorderen en daarnaast discriminatie en antisemitisme verminderen. Smolinski Foundation biedt je op deze manier de mogelijkheid om oorlogsverschrikkingen rechtstreeks te horen van mensen die hier zelf aan onderworpen zijn geweest.

De impact van de interviews met nabestaanden

Onlangs heb ik voor stichting Smolinski zelf enkele artikelen geschreven bij verschillende interviews van Herman Teerhöfer. Op mij heeft dit een grote impact gehad. Het was enorm ingrijpend om te horen over het leed dat deze onschuldige mensen is aangedaan, enkel vanwege hun geloofsovertuiging of ras. Dit gevoel van afschuw en verdriet ging echter gepaard met een gevoel van bewondering voor de veerkracht en moed van deze mensen. Zo hoorde ik het verhaal van Marianne Vos – de Leeuw, een Joodse vrouw die bijna tien concentratiekampen overleefde en na alle vernederingen en vreselijke ervaringen toch nog zin wist te geven aan haar leven. Ook hoorde ik over de ervaringen van Flora Schrijver – Jacobs, een Joodse muzikante in het kamporkest in Auschwitz, die als enige van haar 80 familieleden de oorlog overleefde.
Deze interviews hebben mijn ogen geopend voor het feit dat de persoonlijke verhalen van deze mensen nooit verloren mogen gaan. Niet alleen het herdenken van de vele slachtoffers in het algemeen, maar ook het stilstaan bij de persoonlijke verhalen van al deze individuen is van groot belang. De moed, liefde en veerkracht van deze mensen tonen ons dat er te allen tijde lichtpuntjes te vinden zijn op aarde, zelfs in de meest duistere tijden.

https://smolinski.nl/wp/

Bezoek zelf eens de website van Smolinski Foundation en kom meer te weten over de oorlogsverhalen van verschillende overlevenden. Bekijk hier ook de trailer van de documentaire over Auschwitz die de stichting binnenkort uitbrengt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here