Sommige kinderen hebben het geluk meer dan één keer het Kerstfeest te mogen vieren. Zo ook Mila Crkvenjas. Dankzij de Servische roots van haar vader viert zij elk jaar op 7 en 8 januari Kerstmis. Helaas geen officiële vrije dag maar wel reden om iets later aan te schuiven bij de Franse online les want het Servische kerstontbijt is een bijzonder moment en Mila vertelt met vuur over deze traditie: Cрећан Божић !

Door Mila Crkvenjas

De eikentak

De eikentak staat altijd naast het icoon van onze familieheilige, Johan de doper. Daarop staat de kadionica waar de wierook in gaat. Daar links van hangt een kandilo, een Servisch- Ortodoxe kandelaar.

Vanochtend gingen we om 07:30 opstaan want voor zonsopgang gingen we een eikentak hakken in het bos, rond 08:00 gingen we naar het bos. Die eikentak zet je dan tegen het huis buiten en zo kunnen mensen zien dat je kerst gaat vieren. Het moet een eikentak zijn, waarom? Bij Jezus kwamen een paar schapenherders die de ster hadden gevolgd om bij Jezus te komen. Ze kwamen met stro en eikentakken. Het stro was voor Jezus zodat hij daarop kon liggen en de eikentakken waren voor Jozef om een vuur te maken en de stal op te warmen voor Maria die ging bevallen. Vandaar de eikentak. Die tak stook je op kerstavond op in de kachel, dan moet je hem in drie stukken hakken maar niet de hele tak.

 

De 3 wijzen uit het Oosten

Daarna ga je avondeten. Voor kerstavond heb je eigenlijk 6 weken veganistisch gevast. Maar wij deden dat niet omdat dat bijna onmogelijk is met Nederlandse kerst, oud en nieuw en Sinterklaas. Dus wij deden het alleen die dag van kerstavond. Je mag die 6 weken dus niks van dieren eten, alleen op de laatste dag dus op kerstavond aten wij “fish and chips”. Voor het eten hebben mijn vader, mijn zusjes (Dana en Jasna, de twee jongste kinderen) en ik ons hele huis gezegend met tamjan (wierook) in kadionica (wierook houder). Ook heeft papa ons allemaal gezegend met tamjan, toen sloeg hij er een kruisje bij. Na het eten heeft mama een poppenbedje met stro gevuld met daarin snoepjes en nootjes. Dat is vanwege de 3 wijzen uit het Oosten, die namen goud, mirre en wierrook mee. Vandaar ook de wierook.

Het is ook zo dat mama en papa al het eten maken, een dag voor de Kerst, voor drie feestdagen. Traditioneel eten is dan sarma (zuurkoolblad rolletjes met gehakt, rijst en kruiden) pita aardappel en pita kaas (pita is in bladerdeeg opgerold beslag met aardappel of kaas met eieren) lekker vlees zoals bijvoorbeeld een hele kip (en/of andere stuk vlees naar keuze), witte bonen schotel, urnebes salade (soort tapenade met veel knoflook, kaas en kruiden).

Eigenlijk nooit ruzie maar vooral deze dag niet!

Het brood dat mama bakt en mooi versiert

En dan breekt eerste kerstdag aan. Mama stond die dag heel vroeg om volgens de traditie een heel lekker wit, zout brood maken. Daar zit een muntje en een takje in, natuurlijk wel heel goed schoongemaakt! Als je het muntje hebt in jouw stukje brood heb je rijkdom in het nieuwe jaar. Als jij het takje hebt in jouw stukje brood heb je voorspoed en geluk in het nieuwe jaar. Papa zet dan, terwijl hij het Servische gebed doet, met een mes een kruis in de achterkant van het brood en daarin doet papa een paar druppels wijn (wijn is een symbool van het bloed van Jezus en brood is het lichaam van Jezus). Daarna begint hij opnieuw met het gebed, en draaien we met z’n allen het brood en breekt ieder er een stukje vanaf. Dan leg je jouw stukje brood op je bord en ga je zitten en pas dan gaan we ontbijten. Het ontbijt is niet super speciaal maar het is dan het zelfgebakken brood met normaal broodbeleg. Voor 12:00 komt er een speciale gast, een kind. Een vriendinnetje van mijn zusje, in dit geval. Dan gaat zij met mijn vader een deel van de eikentak door het vuur roeren en de tak vervolgens in het vuur leggen. Papa zegt dan een soort spreuk: “Zoveel vonkjes zoveel voorspoed, liefde en geluk”. We gingen met z’n allen een lekker stukje taart eten die mama had gemaakt. Voor de rest maak je het gezellig met elkaar, geen ruzie. Eigenlijk nooit ruzie maar vooral deze dag niet! Op 2e Kerstdag maak je het gewoon gezellig met elkaar en dan ook geen ruzie. De traditie is dat je op de eerste Kerstdag alleen met je gezin viert en tweede en derde Kerstdag ga je naar familie of ontvang je familie leden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here