Zeggen wat je vindt is één ding, maar goed kunnen uitleggen waarom je iets vindt, is veel moeilijker! Op het Canisius hebben we al bijna 10 jaar een actieve debatclub en sinds vorig jaar is daar ook de Debatclub Junior bijgekomen. We oefenen bijna wekelijks en doen mee met allerlei wedstrijden in het hele land én winnen regelmatig prijzen. Een interview met Jelle de Bruin uit 6 vwo.

Jelle de Bruin: “Sinds vorig schooljaar ben ik enthousiast lid van de debatclub. Tijdens de Open Dag presenteerden we de debatclub in een lokaal. We hadden een speciaal programma gemaakt dat paste bij de leeftijd van de toekomstige brugklassers. Tot onze verrassing waren de basisschoolleerlingen heel enthousiast en konden ze hun mening goed verwoorden. Aan het eind van die dag hebben we besloten om een Debatclub Junior op te richten. Er bleek voldoende belangstelling te zijn. Kort daarna zijn we met de club gestart. Nu wordt er o.l.v. leden van de Debatclub Bovenbouw twee uur in de week geoefend, gewoon onder schooltijd.

Het zelfvertrouwen van de leerlingen groeit enorm. Het is ook fantastisch om te zien hoe snel ze vooruit gaan. Zo kunnen kinderen die eerst ellenlange verhalen hielden zonder doel, nu hun punt maken. En kinderen die heel kort van stof waren, hebben geleerd een mooi voorbeeldverhaal te bedenken.

Je gedachten goed leren verwoorden, zorgen dat je geloofwaardig en overtuigend bent…hoe belangrijk is dat niet in het leven? Een goede reden om lid te worden van de debatclub!”

Je gedachten goed leren verwoorden, hoe belangrijk is dat niet in het leven?! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here