Op de derde donderdag van november wordt de Werelddag voor de Filosofie gevierd. Opgericht door UNESCO die met deze dag de blijvende waarde van de filosofie voor de ontwikkeling van het menselijk denken, voor elke cultuur en voor elk individu wil onderstrepen. Deze waarde is zo passend bij de visie van het Canisius College dat Eric Reijnen, docent filosofie, na een avondje filosoferen met oud-leerling Jeroen Buis hem voorstelde zijn artikel over de impact van het vak filosofie te publiceren op het Mediahuis Nijmegen.

Jeroen Buis studeert international economics and business aan de Radboud Universiteit en probeert antwoord te geven op de vraag waarom je voor filosofie zou moet kiezen, op de middelbare school of later. 

Door Jeroen Buis

Filosofie als basis van de maatschappij

International economics and business ? Je denkt wellicht wat hebben economie en filosofie nou met elkaar te maken? Gaat economie niet alleen om getalletjes? Filosofie is toch maar een beetje zweverig nadenken?

Het antwoord op de eerste vraag is: veel, heel veel! Het antwoord op de laatste twee vragen is een overduidelijke nee. In letterlijke iedere studie, of het nou economie, geneeskunde, psychologie of biologie betreft, komt filosofie altijd in een vorm terug. Belangrijke vragen als “waarom we bepaalde dingen doen” of “zijn bepaalde situaties wel ethisch verantwoord” of überhaupt kritisch naar een bepaald vraagstuk kijken, zullen altijd relevant blijven. Dit is precies wat filosofie je leert. Filosofie leert je een gezonde portie zelfreflectie te ontwikkelen. Het leert je altijd te luisteren naar andermans ideeën en open te staan voor veranderingen. Dat eerste is belangrijker dan ooit in de tijd waarin we leven. Immers, je ziet steeds meer dat op het internet mensen elkaar opzoeken die dezelfde meningen hebben. Maar hoe ben je ooit van plan een positieve verandering op de wereld te maken of een realistisch wereldbeeld te hebben als je je alleen maar omringt met mensen die het me je eens zijn?

Blijf vooral gesprekken aangaan juist met de mensen met wie je het niet eens bent.

Wat je dus bij filosofie doet, in discussie met elkaar gaan op een constructieve manier, logisch je argumenten vormen, is dus erg belangrijk. Toegegeven ook voor mij geldt dat er filosofen waren die “een beetje ver gingen”. Maar de kunst is om je alsnog te verplaatsen in die filosofen met wie je het niet eens bent, hen proberen te begrijpen en vervolgens bepaal je zelf lekker wat je met die nieuwe ideeën doet. Via dit artikel zou ik je vooral willen aanmoedigen om te kijken of het vak filosofie iets voor je is. Voor mij heeft het nut van dit vak zich tijdens mijn studie bewezen en ik denk ook zeker bij die van een ieder die een academische studie volgt in de toekomst! Als je het niks vindt is het natuurlijk ook helemaal prima! Graag wil ik je dan wel meegeven open te blijven staan voor nieuwe ideeën, nooit aan te nemen dat je 100% gelijk hebt, en vooral gesprekken aan te gaan zelfs of juist met de mensen met wie je het niet mee eens bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here