In 2020 bestaat het Canisius College 120 jaar. In deze wekelijkse column vertellen oud-Canisianen wat “Non scholae sed vitae” in hun leven betekent.

Door Kim Richardson

Kim Richardson was van 1989 tot 1997 leerling van het Canisius College en is, na het behalen van haar VWO diploma, rechten gaan studeren. Twee jaar later zag ze in een verkeerde keuze te hebben gemaakt en switchte naar Facilitaire Dienstverlening aan de Hogenschool Diedenoort in Wageningen. Na haar studie trok zij een jaar door Australië, Nieuw Zeeland en Papua Nieuw Guinea om er duiklessen te geven. Inmiddels is ze trotse moeder van Teun (3 jaar) en werkzaam in de sales als Senior accountmanager bij ‘Hollarts Plastic Group’, een bedrijf waar de transportkratten van o.a. Albert Heijn worden geproduceerd.

Door weer en wind. Nooit zonder walkman want met muziek is alles beter.

Brugklasser Kim

In 1989 kwam ik als brugpieper van 1.57m op het Canisius College Mater Dei. Mater Dei (moeder van God) is inmiddels komen te vervallen. Toen was er alleen de vestiging op de Berg en Dalseweg en kon je er havo of VWO volgen. Wonende in Ewijk ging ik iedere dag met de fiets naar school. Een tocht van zo’n 12 kilometer heen en ook weer terug. Door weer en wind. Nooit zonder walkman want met muziek is alles beter. Op mijn 16de had ik genoeg gespaard voor een brommer, een Vespa Grillo die zag eruit als een fisher price, en ik hoefde eindelijk niet meer dat “pokke”-eind te fietsen. Wat ik eraan overgehouden heb is afwezigheid van angst voor regen, wind of andersoortige weersomstandigheden. Ik viel nogal op met die brommer vooral vanwege mijn knal paarse regenpak. Want tja als het dan al somber weer is kun je er maar beter wat kleur in brengen toch?

Collegekamp in de Drunense Duinen.

Er waren ontzettend veel buitenschoolse activiteiten. Het meest memorabele was schoolkamp in de eerste twee jaar, met zijn allen op de fiets richting de Drunense Duinen. Hele nachten moest ik dan samen met een andere dappere vriendin midden op het veld op een prullenbak staan omdat we naar de jongenstent waren geslopen en gesnapt door de kampleiding. Een week lang keten, weinig slapen en je heel volwassen voelen. Ik heb er mijn eerste zoen gehad tijdens de filmavond in de Duinen. Van te voren helemaal geregeld door mijn vriendinnen, zo ging dat. Ik vond het heel spannend, die eerste zoen van je leven, maar wat voelde ik me stoer toen ik de dag erna over het kampterrein liep.

Zelfontplooiing binnen een hechte structuur.

De school bood allerlei mogelijkheden jezelf te ontplooien en er was tegelijkertijd ook een hechte, strenge structuur. Je kwam op tijd, had respect voor de docenten en eruit gestuurd worden betekende een stevig gesprek met de conrector met aansluitend een pakket strafmaatregelen. Na de havo ben ik VWO gaan doen. De eerste keer zakte ik maar dit zorgde er wel voor dat ik tijdens het jaar van de tweede poging een vrij sterke onderhandelingspositie had en leerde ik dat mijn vlotte babbel een kwaliteit was. Zo vertelde de docent Nederlands tijdens een van de lessen dat zijn favoriete boek “Ontdekking van de Hemel” van Mulish was (een dikke pil van 900 pagina’s). Vervolgens vroeg ik hem wat het me zou opleveren als ik dat boek op mijn lijst zou zetten. Ik hoefde van hem dan geen andere boeken te lezen. Dus zo geschiedde. Met de docent Engels en de docent wiskunde regelde ik alleen aanwezig te hoeven zijn tijdens toetsen en de conciërges kenden mij inmiddels zo goed dat ook zij mij zeer gunstig gezind waren.

Kleur aanbrengen in het leven doe ik nog steeds. Zo lang je maar vriendelijk blijft, een glimlach laat zien en mensen positief benaderd kom je een heel eind zo leerde ik al snel. En zo is het vandaag de dag nog steeds.

1997 was het jaar dat ik afscheid nam van het Canisius College. Inmiddels was ik 18 cm gegroeid tot een respectabele 1.75m en had ik vrienden voor het leven gemaakt. We zien en spreken elkaar nog steeds regelmatig en vinden dat we geen spat veranderd zijn in de afgelopen 30 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here