Door Femke van Driel, 5Va

Heb je wel eens geprobeerd om op een groot festival rustig een boek te lezen? Of in een markthal je wiskunde sommen te maken? Iedereen kan zich hier vast iets bij voorstellen en bedenkt meteen dat dit heel vervelend is.

Volle klassen, het gevolg van een groot lerarentekort. Als je al weinig concentratie had, is die nu zeker ver te zoeken. Je hebt het lerarentekort vast wel in het nieuws langs zien komen. Als gevolg van een lerarentekort worden er onder andere schoolweken van vier dagen aangeschaft en ouders voor de klas gezet, dat kan toch nooit goed gaan?! Dit gaat bijna allemaal over de basisschool, maar ook op de middelbare school zijn er maatregelen getroffen.

Eerst worden er mensen ontslagen, omdat er te weinig geld zou zijn. Terwijl ze wel schoolreisjes naar de Efteling kunnen betalen! En vervolgens wordt er weer gezeurd dat er te weinig docenten zijn. En ja, die docenten die al met weinig zijn willen ook nog eens maar drie dagen in de week werken. Wat weer het gevolg heeft dat de roosters van leerlingen echte gatenkazen zijn. Omdat dat nog niet genoeg oplost, gaan ze ook nog eens klassen bij elkaar voegen. Een klas van twintig leerlingen is toch groot genoeg voor een natuurkundeklas?! Wat denk je dat er gebeurt als je daar een klas van dertig van maakt?! CHAOS!!!! En dan verwachten ze ook nog dat we allemaal goed opletten en stil ons huiswerk maken.

Het probleem van een volle klas is dat er maar één iemand hoeft te gaan fluisteren en dan volgt de volgende alweer en de volgende en de volgende totdat het een groot kippenhok is. Hier moet wat aan gedaan worden. Zo niet dan zullen de cijfers steeds verder dalen en wordt het er niet gezelliger op in de klas en thuis. Want niet alleen docenten zullen gefrustreerd en geprikkeld thuiskomen, maar ook leerlingen zullen er bewust of onbewust last van hebben. Elk persoon heeft een rustige werkplek nodig en moet die kans krijgen.

Om het lerarentekort te minderen is er een project opgestart: Trainees in Onderwijs. Afgelopen zondag 1 december was in het nieuws dat nu weer vijf nieuwe middelbare scholen zich aansluiten bij dit project. Met dit project proberen ze afgestudeerden van de universiteit te overtuigen om docent te worden. Zij worden binnen twee jaar opgeleid tot leraar. Het aantrekkelijke is dat de trainees al vanaf dag één voor de klas staan en al vanaf dag één voluit betaald krijgen.

Dus daarom wil ik mensen oproepen om docent te worden. Het is, lijkt mij, een leuke baan. Je bent veel in contact met kinderen en pubers. Dus als je het leuk vindt om met kinderen te werken en dingen uit te leggen is dit misschien wel iets voor jou. Je zal zowel docenten als leerlingen uit de brand helpen door te werken als extra leerkracht. De roosters van de leerlingen zullen hierdoor een stuk aangenamer worden. En hierdoor zullen de klassen ook minder groot worden wat als gevolg heeft dat de leerling meer aandacht kan krijgen en rustiger kan werken.

Dus grijp je kans en wordt docent!

https://www.gelderlander.nl/boxmeer/universiteit-gedaan-en-betaald-omscholen-naar-docent-het-kan-in-brabant~a7c673ad/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here