Iedereen weet onderhand wel dat de wereldwijde CO₂-uitstoot enorm toeneemt. Maar wat kunnen we zelf nou eigenlijk doen?

Hoe minder vlees, hoe beter
Het eten van één kilo rundvlees, staat gelijk aan 180 km autorijden. Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor meer dan 25% van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft hiervan wordt veroorzaakt door dierlijke producten. Een dagje zonder vlees kan dus zeker geen kwaad. Vegetariër worden is natuurlijk helemaal geweldig!

Reis met het openbaar vervoer of op de fiets
Fietsen en lopen zijn natuurlijk het milieuvriendelijkst, maar als je een lange afstand moet afleggen of het weer zit echt niet mee, neem dan het openbaar vervoer! De meeste bussen rijden bijvoorbeeld sinds een tijdje op groen gas. Groen gas is een brandstof die 73% minder uitstoot veroorzaakt dan de meeste brandstoffen. Ook alle treinen van NS rijden sinds 2017 volledig op windstroom. Er zijn maar drie slagen van een windmolen nodig om een trein 1 km te laten rijden!

Koop lokale producten
Het is je misschien wel is opgevallen dat er in supermarkten steeds meer lokale producten in de schappen liggen. Dit heeft een reden. Als een product uit jouw regio komt, is transport vaak niet nodig geweest en zelfs als het product wel naar een verkooppunt vervoerd is, blijft dit binnen de regio. Er worden dus geen tot erg weinig kilometers afgelegd, wat leidt tot een veel kleinere CO₂-uitstoot. Dit geldt natuurlijk ook voor kleding etc. Als je dus de volgende keer iets koopt in de winkel, kijk even waar het product vandaan komt! Kleine moeite, toch?

Gebruik minder plastic en folie
Het is misschien lekker makkelijk: je brood in een plasticzakje/folie doen en dat plastictasje aannemen in de winkel. Maar denk eens aan waar al dat plastic blijft. Het komt in oceanen terecht via bijvoorbeeld de wind, rivieren, schepen en het riool. Plastic vergaat alleen niet, waardoor de oceaan veel te snel verandert in een enorme plastic soep. Ook raken dieren er vaak in verstikt en dieren kunnen plastic niet verteren. Reden genoeg dus om bijvoorbeeld je eigen tas mee te nemen, een hervulbare drinkfles te gebruiken, je eten in een bakje te doen en geen plastic wegwerpservies te gebruiken. Als je toevallig wel zoiets als plastictassen hebt, hergebruik ze dan.

Zwarte achtergrond
Wist je dat een witte achtergrond op de computer veel meer energie verbruikt dan een zwarte achtergrond? Zorg dus dat je screensaver en achtergrond zwart zijn. Door het minder felle licht is dit ook nog eens minder storend voor je omgeving. Je kunt zelfs in plaats van Google een andere zoekmachine gebruiken, met een zwarte achtergrond. Deze zoekmachine heet blackle.nl en werkt hetzelfde als Google. Stel ‘m meteen in als startpagina!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here